Τα παιδιά που έχουν απωλέσει μεγάλα τμήματα του αριστερού εγκεφαλικού ημισφαιρίου μετά από περιγεννητικό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν πάραυτα να αναπτύξουν φυσιολογική γλωσσική κατανόηση. Μια μελέτη στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών δείχνει ότι τα γλωσσικά κέντρα αναπτύχθηκαν μετά στο δεξιό ημισφαίριο.
Τα γλωσσικά κέντρα του εγκεφάλου βρίσκονται στο αριστερό ημισφαίριο στους περισσότερους ανθρώπους. Επομένως, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στην αριστερή πλευρά οδηγεί σε διαταραχές της ομιλίας από τις οποίες οι ηλικιωμένοι ασθενείς δύσκολα αναρρώνουν.
Αυτό είναι συχνά διαφορετικό για τα βρέφη που παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά την περιγεννητική περίοδο. Αν και η μεταβλητότητα είναι μεγάλη, πολλά παιδιά αναπτύσσονται εντελώς φυσιολογικά.
Μια ομάδα με επικεφαλής την Elissa Newport, η οποία διευθύνει το Κέντρο Εγκεφαλικής Πλαστικότητας και Αποκατάστασης στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσινγκτον, μελέτησε 15 παιδιά και νεαρούς ενήλικες ηλικίας 9,7 έως 26,5 ετών που δεν είχαν αναπτύξει διαταραχές ομιλίας μετά από περιγεννητικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού έδειξε ότι μετά από αρτηριακή απόφραξη της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας απουσίαζαν περισσότερα ή λιγότερα μεγάλα τμήματα του αριστερού ημισφαιρίου.
Η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), η οποία καταδεικύει τη δραστηριότητα ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου, έδειξε ότι τα γλωσσικά κέντρα είχαν αναπτυχθεί στο δεξιό ημισφαίριο, ακριβώς στις αντίστοιχες περιοχές της αριστερής πλευράς. Τα κέντρα ομιλίας που είναι υπεύθυνα για την προσωδία βρίσκονται συνήθως σε αυτό το τμήμα του δεξιού εγκεφαλικού ημισφαιρίου.
Η προσωδία αναφέρεται στις "συναισθηματικές" πτυχές του λόγου, όπως η προφορά, ο τόνος της φωνής, η μελωδία ή ο ρυθμός της πρότασης. Στους ασθενείς, τα δύο κέντρα ομιλίας συνυπήρχαν χωρίς να προκαλούν προβλήματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις εκτεταμένες γλωσσικές δοκιμασίες, οι ασθενείς πέτυχαν εξίσου καλά αποτελέσματα με μια ομάδα ελέγχου υγιών συνομηλίκων.
Η μελέτη δείχνει για άλλη μια φορά πόσο "πλαστικός" είναι ο εγκέφαλος στα πρώτα χρόνια της ζωής. Οι περιοχές επεξεργασίας σήματος και αποθήκευσης πληροφοριών δεν είναι προφανώς καθορισμένες από τη φύση τους, αλλά καταλαμβάνουν συγκεκριμένες περιοχές στο δεξιό ή στο αριστερό εγκεφαλικό ημισφαίριο ανάλογα με τις ανάγκες.
Παρόμοια φαινόμενα είχαν ήδη παρατηρηθεί σε προηγούμενες μελέτες. Για παράδειγμα, τα άτομα που είναι τυφλά εκ γενετής χρησιμοποιούν τμήματα του οπτικού φλοιού για την απτική ανάγνωση της γραφής Braille.
Στα άτομα που γεννιούνται χωρίς χέρια, η περιοχή των χεριών του κινητικού φλοιού ενεργοποιείται με το πιάσιμο στα πόδια.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι