Τέσσερις στις 100 επισκέψεις σε γιατρούς την περασμένη εβδομάδα ήταν με συμπτώματα "γριπώδους συνδρομής", έναντι 3% την προηγούμενη.

Πρόκειται για ανθρώπους όλων των ηλικιών, με συμπτώματα πυρετό πάνω από 37, βήχα ή και πονόλαιμο.

Αυτό προκύπτει από τη σημερινή, δεύτερη εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για την εποχική γρίπη της περιόδου 2022 - 2023.

Όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί, η τάση των κρουσμάτων "γριπώδους συνδρομής" είναι αυξητική και πολύ υψηλότερα από την περυσινή περίοδο, κατά την οποία ο κορωνοϊός είναι υπερκεράσει τους ιούς της γρίπης.

Κρούσματα γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις σε όλη τη χώρα

Δείγματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 17 έως 23 Οκτωβρίου αναλύθηκαν συνολικά 59 κλινικά δείγματα στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.).

Από αυτά, τα 3 προέρχονταν από νοσοκομεία και τα 56 από δίκτυο συνεργαζόμενων γιατρών. Μόλις ένα από τα δείγματα ήταν θετικό για ιό γρίπης τύπου Α και συγκεκριμένα ανήκε στον υπότυπο Α (H3N2). Ίδια εικόνα είχε καταγραφεί και την προηγούμενη εβδομάδα.

Ευρώπη

Σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), αναλύονται τα δεδομένα από την παρουσία των ιών της γρίπης στην Ευρώπη κατά τον περασμένο Ιούλιο.

Επισημαίνεται πως το 98% των κρουσμάτων αφορούσαν ιούς τύπου Α, με τον A (H3N2) να εξακολουθεί να κυριαρχεί (84%) έναντι του A (H1N1)pdm09 (16%), αλλά με μικρότερο περιθώριο από ό,τι στην έκθεση του Ιουνίου και το 2% του τύπου Β.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του ECDC, αυτό αντιπροσωπεύει μεγάλη αύξηση στα θετικά δείγματα, σε σύγκριση με την περίοδο 2020 - 2021. Σημειώνουν, πάντως, πως υπήρξαν σαφείς ενδείξεις επιδημίας γρίπης και την περασμένη περίοδο (2021 - 2022) με όριο θετικότητας δειγμάτων το 10%.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας