Η συνεργασία μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ, που σήμερα δεν υφίσταται, οι κόφτες που είναι ανύπαρκτοι και η κάρτα του ασθενή που μπορεί να γίνεται έλεγχος και πιστοποίηση σε πραγματικό χρόνο της ιατρικής εξέτασης είναι τα πρώτα μέτρα που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν το εισπρακτικό μέτρο του clawback. Αυτά είναι μερικά από τα μέτρα που έχουν ειπωθεί από το Συντονιστιστικό Οργανο των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Επανάληψη αυτών των μέτρων θα γίνει και εντός της εβδομάδας στην προγραμματισμένη συνάντηση (ίσως τη Τρίτη) μεταξύ του Συντονιστού Οργάνου των φορέων της ΠΦΥ με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Πάγιο αίτημα του Συντονιστικού Οργάνου είναι και η διαγραφή του τεχνητού χρέους του claw back των προηγούμενων ετών και η αναστολή της προείσπραξης του claw back μέχρι την απόδοση των θεσμικών μέτρων που θα εφαρμοστούν.

Φέτος, σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οι συνολικές υποβολές του κλάδου θα φτάσουν τα 630 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η δαπάνη είναι στα 467 εκατ. ευρώ για το 2022. Σημειώνεται ότι η αρχική δαπάνη ήταν 405 εκατ. ευρώ και τελικά προστέθηκαν 15 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών και 47 εκατ. από το Υπουργείο Υγείας. Εκτιμάται ότι το clawback της φετινής χρονιάς θα είναι 31-32%.

Πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν πιέσεις προκειμένου το πρόγραμμα Δοξιάδη να βγει εκτός του κλειστού προϋπολογισμού, καθώς αυτό θα συμβάλει στη μείωση του clawback. H δαπάνη του συγκεκριμένου προγράμματος είναι 220 εκατ. ευρώ και επί του παρόντος αφορά μόνο τις δωρεάν μαστογραφίες ενώ κατά πληροφορίες στο αμέσως προσεχές διάστημα είναι στο πλάνο του Υπουργείου Υγείας να εντάξει και άλλες ιατρικές εξετάσεις (που έχουν σχέση με τον καρκίνο).

Παράλληλα λύση αναζητείται και στην υπόθεση των εξετάσεων για Κορωνοϊό (post Covid-long Covid). Μολονότι η συγκεκριμένη ρύθμιση για ξεχωριστό κωδικό έχει δημιουργηθεί από τον Μάρτιο, είτε δεν υπάρχει ενημέρωση των ιατρών, είτε δεν υπάρχει σωστή συνταγογράφηση από τους γιατρούς που πρέπει να αναγράφουν στις συνταγές τους τη λέξη covid. Έχει ζητηθεί από τους φορείς της ΠΦΥ, η άμεση επίλυση του θέματος με αναδρομική ισχύ από 1/1/2022. Σημειώνεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου το Συντονιστικό Οργανο των φορέων της ΠΦΥ είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμοστεί άμεσα ο διαχωρισμός των εξετάσεων που αφορούν τα COVID περιστατικά και αφορούν σε εξετάσεις που θα εξαιρούνται του rebate και του clawback και δεν θα επιβαρύνουν τον κλειστό προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων.

Επίσης το συντονιστικό όργανο του κλάδου έχει αιτηθεί την επιβολή πλαφόν σε όλη την επικράτεια, πάνω από το οποίο ο ασθενής δεν θα μπορεί  να πραγματοποιεί τις εξετάσεις του. 

Η πρόσφατη ατζέντα των θεμάτων που έθεσε επί τάπητος το Συντονιστικό Οργανο των Φορέων στο Υπουργείο Υγείας  ήταν η εξής:

1) Ο κλειστός προϋπολογισμός του 2023 και τα θεσμικά μέτρα που θα μπορούσαν να πετύχουν την απομείωση του claw back έως και την εξάλειψη του,
2) Ενίσχυση των προϋπολογισμών των ετών 2022 και 2023 με εσωτερική ανακατανομή πόρων από το Υπουργείο Υγείας και ενίσχυση από το Υπουργείο Οικονομικών,
3) Φίλτρα στη συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων, εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων και των πρωτοκόλλων της Covid,
4) Real time έλεγχος των εξετάσεων,
5) Εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων,
6) Θεσμοθέτηση ιατρικής αμοιβής για τη διενέργεια και τη γνωμάτευση των ιατρικών πράξεων που πραγματοποιούνται από γιατρούς,
7) Εφαρμογή προληπτικών εξετάσεων του προγράμματος Δοξιάδη, που θα ελαφρύνουν τους προϋπολογισμούς των διαγνωστικών εξετάσεων του τακτικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ,
8) Αφαίρεση εξετάσεων από την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ.

Σε μία από τις συναντήσεις που έχουν γίνει, η πλευρά του Υπουργείου Υγείας έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για το 2023, που αφορούν τους φορείς της Π.Φ.Υ όπως:

1) Θα εφαρμοστούν κλειστοί προϋπολογισμοί ανά Υγειονομική Περιφέρεια.

2) Αμοιβή εργαστηριακού γιατρού.

3) Εξορθολογισμός της συμμετοχής των ασφαλισμένων.

4) Αφαίρεση εξετάσεων.

5) Θα εφαρμοστούν δείκτες συνταγογράφησης και διαγνωστικά πρωτόκολλα που έχουν εκπονηθεί έως τώρα ή που θα εκπονηθούν εντός του 2022.

6) Θα συνεχίσει να τρέχει το πρόγραμμα ΔΟΞΙΑΔΗΣ, προϋπολογισμού 220 εκατ. ευρώ, που ενισχύει έμμεσα τους προϋπολογισμούς των εξετάσεων και αποζημιώνει με τιμές Κρατικού Τιμολογίου.
Εχει υπάρξει δέσμευση ότι έως τον Δεκέμβριο θα γίνει νομοθέτηση των ανωτέρω, ενώ θα υπάρξει συζήτηση για ανακοστολόγηση εξετάσεων-πράξεων εντός του 2023.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές