Ορισμένα εμβόλια κατά της COVID μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν βαριά εμμηνορρυσία προειδοποίησαν την Παρασκευή ειδικοί του EMA, συνιστώντας να προστεθεί αυτό στη λίστα των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Όπως σημειώνει η επιτροπή ασφάλειας, περιστατικά έντονης εμμηνορυσίας έχουν αναφερθεί μετά την πρώτη, τη δεύτερη και την ενισχυτική δόση των εμβολίων  Pfizer και Moderna.

Αφού επισκόπησαν στοιχεία οι ειδικοί κατέληξαν  ότι υπάρχει τουλάχιστον εύλογη πιθανότητα εμφάνισης έντονης αιμορραγίας.

Συνέστησαν να προστεθεί αυτό στις πληροφορίες για το προϊόν των 2 εμβολίων mRNA για την COVID-19.

Ο EMA πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι διαταραχές εμμήνου ρύσεως που εμφάνισαν μερικές γυναίκες έχουν επίπτωση στην αναπαραγωγική ικανότητα και τη γονιμότητα.

Η επιτροπή τόνισε ότι τα οφέλη των εμβολίων υπερτερούν πολύ ένανι των κινδύνων.

Το National Medicine Safety Agency (ANSM) της Γαλλίας, άρχισε να ρωτά γυναίκες για το θέμα τον Ιούλιο και έδωσε τα ευρήματα στον ΕΜΑ. Ως τώρα οι ερευνητές δεν έχουν αποδείξει αιτιατή σχέση πέρα από κάθε αμφιβολία.

Tα θέματα που αναφέρθηκαν κυρίως αφορούν τη διάρκεια και την ένταση της αιμορραγίας κατά την έμμηνο ρύση, που ορισμένες φορές είναι πιο επώδυνες.

Ενώ στα περισσότερα περιστατικά τα συμπτώματα δεν ήταν σοβαρά και ήταν προσωρινά, ορισμένες γυναίκες είχαν τα συμπτώματα έως 6 μήνες.

Η γαλλική Υπηρεσία συνεχίζει να ερευνά το θέμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακαποθήκες: Το τέμπο δίνουν οι ιδιώτες
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food