Η σοβαρή νόσηση από CoViD αυξάνει την πιθανότητα παρατεταμένων συμπτωμάτων της νόσου (long CoViD). Αυτό προκύπτει από πρόσφατη ανάλυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η οποία παρουσιάζεται σε σημερινή έκθεση

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ένα ευρύ φάσμα σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων έχει αναφερθεί 12 εβδομάδες μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2. Οι ειδικοί του Κέντρου, ωστόσο, σημειώνουν πως οι εκτιμήσεις πρέπει να γίνονται με προσοχή, καθώς στην πλειονότητα των μελετών δεν υπάρχουν ομάδες σύγκρισης από μη μολυσμένα άτομα.

Πέντε συμπτώματα μετά την CoViD (κόπωση, δύσπνοια, κατάθλιψη, πονοκέφαλος, ζάλη), είναι τα πιο διαδεδομένα μεταξύ ασθενών που έχουν νοσηλευθεί, σε σύγκριση με όσους νόσησαν στην κοινότητα.

Η έκθεση του ECDC βασίζεται σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία. Σκοπός ήταν να βοηθηθούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι αρχές Δημόσιας Υγείας.

Συνολικά, η συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων μετά την CoViD υπολογίστηκε στο 51%. Πρόσφατα δημοσιευμένη προοπτική μελέτη, βασισμένη στον πληθυσμό, με συμμετοχή 76.422 ατόμων από την Ολλανδία, έδειξε πως περίπου ένα στα οκτώ άτομα (12,7%) με CoViD στο γενικό πληθυσμό θα αναπτύξει prost CoViD.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, υπάρχουν ακόμη πολλές άγνωστες παράμετροι όσον αφορά τον τρέχοντα και μελλοντικό κίνδυνο πληθυσμού για post CoViD, σε σχέση με τα αυξημένα επίπεδα εμβολιασμού και της υβριδικής ανοσίας. 

Πηγές:
ECDC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακαποθήκες: Το τέμπο δίνουν οι ιδιώτες
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food