Τα εμβόλια κατά της CoViD μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις του κορωνοϊού που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί.
Αυτό ανέφερε την Τρίτη η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας για τους εμβολιασμούς.
Όπως είπε, η σύσταση είναι να γίνεται εμβολιασμός με επικαιροποιημένα εμβόλια τρεις μήνες μετά τη νόσηση ή προηγούμενο εμβολιασμό. Σκοπός - ανέφερε - είναι η ενίσχυση της ανοσίας για προστασία από νόσηση και θάνατο.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής διερεύνησης. Σημείωσε πως, παρά τις σχετικές επιφυλάξεις, ο οργανισμός φαίνεται πως απαντά με παραγωγή αντισωμάτων και έναντι των νέων αντιγόνων της πρωτεΐνης ακίδας.
"Τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί", τόνισε, λέγοντας πως η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Σε σχέση με τον εμβολιασμό των παιδιών, είπε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει τον εμβολιασμό παιδιών από 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή.
Ξεκαθάρισε πως δεν αναμένονται νέα επικαιροποιημένα εμβόλια και προέτρεψε στον εμβολιασμό κατά της γρίπης, σημειώνοντας πως φέτος είμαστε πιο ευάλωτοι.
Κάλυψη
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως έχουν γίνει περισσότεροι από 21 εκατομμύρια εμβολιασμοί και πάνω από 7 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη 14η θέση στην Ευρώπη σε εμβολιαστική κάλυψη. Το 66,1% των ενηλίκων έχουν λάβει την πρώτη αναμνηστική δόση.
Το ποσοστό κάλυψης στους άνω των 60 ετών είναι 80%, έναντι 84% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έχουν χορηγηθεί 838.000 εμβολιασμοί δεύτερης και τρίτης αναμνηστικής δόσης και έχουν κλείσει περισσότερα από 62.000 ραντεβού.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη