Τις πρόσφατε γνωμοδοτήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την εμβολιαστική κάλυψη βρεφών κατά της CoViD, συνόψισε την Τρίτη η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, σε ενημέρωση που έγινε παρουσία του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριου Θεμιστοκλέους. 

Η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε πως έχει δοθεί θετική γνωμοδότηση για την προσθήκη μια πρώτης αναμνηστικής δόσης στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, τουλάχιστον τρεις μήνες μετά από τον βασικό εμβολιασμό.

Για τα ανοσοκατεσταλμένα παιδιά, προτείνεται να δοθεί ενισχυτική δόση τρεις μήνες μετά τον βασικό τους εμβολιασμό, που είναι τρεις δόσεις.

Όπως ανέφερε, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε την επέκταση του εμβολιασμού έναντι του αρχικού στελέχους του Sarscov2, σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών.

Η σύσταση βασίστηκε σε μελέτη ανοσογονικότητας, δηλαδή, προσδιορισμού των αντισωμάτων, με μειωμένη δόση αντιγόνου, 3 μικρογραμμάρια. Η σύσταση είναι 10 για την ηλικία 5 με 11 ετών και 30 για την ηλικία άνω των 12 ετών.

Η ανοσιακή ανταπόκριση φάνηκε ότι ήταν συγκρίσιμη με εκείνη των μεγαλυτέρων παιδιών και στα παιδιά χορηγήθηκαν τρεις δόσεις εμβολίου στην περίοδο της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον. Μετά την ανοσογονικότητα η αποτελεσματικότητα υπολογίστηκε στο 73,2% περίπου, επτά μέρες μετά την τρίτη δόση, σε παιδιά που δεν είχαν ιστορικό νόσησης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα κρούσματα στα παιδιά με Covid αυξήθηκαν το 2022 με την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον.

Αν και η νόσος που προκαλείται στα υγιή παιδιά είναι ηπιότερη, παρατηρήθηκε και στη χώρα μας αύξηση του αριθμού των επισκέψεων στα επείγοντα στα εξωτερικά ιατρεία και των νοσηλειών μικρών παιδιών, κυρίως λόγω συμπτωμάτων όπως υψηλού πυρετού, λαρυγγίτιδος, πυρετικών ή και απύρετων σπασμών.

Σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία και το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MISK) είναι πολύ λιγότερο συχνά στην περίοδο της επικράτησης της Όμικρον.

Ο εμβολιασμός έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο του MISK. Η λοίμωξη από Covid μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο long Covid, χωρίς όμως να υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τη συχνότητα του συνδρόμου αυτού στα παιδιά.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έλαβε υπόψη τα τρέχοντα επιδημιολογικά και λοιπά επιστημονικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία ο κίνδυνος σοβαρής νόσου Covid σε υγιή παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών είναι χαμηλός.

Δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα η πιθανότητα νοσηλείας και επιπλοκών λόγω νόσου Covid είναι μεγαλύτερη σε παιδιά με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού παιδιών ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό