Στη προμήθεια ποσοτήτων του αντι-ιικού φαρμάκου Paxlovid και του μονοκλωνικού αντισώματος Evusheld κατά της CoViD, έχει προχωρήσει το υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, η προμήθεια των συγκεκριμένων φαρμάκων έχει ως εξής: 

  • 45.000 θεραπευτικές αγωγές του αντι-ιικού Paxlovid (150mg και 100mg), συνολικής δαπάνης 31.720.500 ευρώ για την κάλυψη της δαπάνης που προκύπτει από την από 11η Μαρτίου με την εταιρεία Pfizer Ελλάς (συμφωνία 27 Ιουλίου).
  • 1.728 δόσεις του μονοκλωνικού αντισώματος Evusheld, συνολικής δαπάνης 2.930.688 ευρώ, για την κάλυψη της δαπάνης που προκύπτει από την από 18 Απριλίου σύμβαση με την AstraZeneca.

Η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 34.651.188 ευρώ και θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), το Paxlovid ενδείκνυται για τη θεραπεία της CoViD σε ενηλίκους για τους οποίους δεν απαιτείται συμπληρωματική χορήγηση οξυγόνου και οι οποίοι έχουν αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης σε σοβαρή νόσο.

Το Evusheld έχει εγκριθεί από τον ΕΜΑ με ένδειξη την προφύλαξη από τον SARS-CoV-2, σε άτομα τα οποία δεν έχουν ικανότητα ανοσιακής απόκρισης στον εμβολιασμό κατά του ιού και έχουν αντένδειξη για τον εμβολιασμό.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό