Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η δραστηριότητα των ιών της εποχικής γρίπης στη χώρα μας. Ελάχιστα "ύποπτα" δείγματα που στέλνονται για ανάλυση στα Κέντρα Αναφοράς βγαίνουν θετικά στη γρίπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τις 3 έως τις 30 Οκτωβρίου έχουν αναλυθεί συνολικά 165 δείγματα. Από αυτά, μόλις τα τρία βγήκαν θετικά σε ιό της εποχικής γρίπης και συγκεκριμένα 2 στον υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm09 και ένα στον υπότυπο Α (Η3Ν2). Συγκεκριμένα:
- Την εβδομάδα 3 έως 9 Οκτωβρίου, ελέγχθηκαν συνολικά 35 κλινικά δείγματα (5 από νοσοκομεία, 30 από γιατρούς) και βρέθηκε μόλις ένα θετικό στον υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm09.
- Την εβδομάδα 10 έως 16 Οκτωβρίου, ελέγχθηκαν 32 κλινικά δείγματα (7 από νοσοκομεία, 25 από γιατρούς) και βρέθηκε ένα θετικό (από νοσοκομείο) στον υποτυπο Α (Η1Ν1)pdm09.
- Την εβδομάδα 17 έως 23 Οκτωβρίου, ελέγχθηκαν 59 κλινικά δείγματα (3 από νοσοκομεία, 56 από γιατρούς) και βρέθηκε ένα θετικό στον υπότυπο Α (Η3Ν2).
- Την εβδομάδα 24 έως 30 Οκτωβρίου, ελέγθηκαν συνολικά 39 κλινικά δείγματα (4 από νοσοκομεία, 35 από γιατρούς) και δεν βρέθηκε κανένα θετικό σε ιό της εποχικής γρίπης.
Η μόνη αλλαγή που παρατηρήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι η αύξηση των επισκέψεων σε γιατρό με συμπτήματα "γριπώδους συνδρομής" (πυρετός πάνω από 37, βήχα ή και πονόλαιμο).
Στις αρχές Οκτωβρίου, οι επισκέψεις με "γριπώδη συνδρομή" ήταν λίγο πάνω από 3% στο σύνολο των επισκέψεων σε γιατρούς, για να ξεπεράσει το 4% στο τέλος του μήνα, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.
Η επιτήρηση της γρίπης θα ολοκληρωθεί την 20η εβδομάδα του 2023 (15 έως 21 Μαΐου).
Κρούσματα γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις σε όλη τη χώρα
Συμπτώματα
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλάει και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί μεταδίδονται και μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.
Παράγοντες, όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους), αυξάνουν τη μετάδοση. Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.
Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.
Αρχίζουν 1 - 4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2 - 7 ημέρες. Ο βήχας, όμως, μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών