Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας (BPD) είναι σχετικά συνήθης παγκοσμίως. Περίπου 1 στα 25 άτομα έχει αυτή την πάθηση και παρόλο που οι διαταραχές προσωπικότητας έχουν σχεδόν ίση συχνότητα εμφάνισης μεταξύ ανδρών και γυναικών, αυτή είναι ελαφρώς πιο συχνή στις γυναίκες.
Τι ακριβώς είναι όμως η οριακή διαταραχή προσωπικότητας, τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται;
Τι είναι η οριακή διαταραχή προσωπικότητας;
Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας είναι ένας τύπος ψυχικής ασθένειας. Όσοι πάσχουν από αυτήν αγωνίζονται να ρυθμίσουν τη διάθεση και τα συναισθήματά τους, με αποτέλεσμα να είναι ασταθείς - μερικές φορές για μεγάλες περιόδους κάθε φορά. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις με άλλους ανθρώπους και συχνά δυσκολεύει τον έλεγχο των παρορμήσεων.
Τι την προκαλεί;
Η ακριβής αιτία παραμένει ασαφής, αλλά συχνά υπάρχει συσχετισμός μεταξύ γονιδίων και τραυματικών συμβάντων της ζωής. Μπορεί να εξελιχθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, με αρκετούς ασθενείς να αναρρώνουν με την πάροδο του χρόνου, αν και μερικοί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δια βίου κοινωνικές και διαπροσωπικές δυσκολίες. Η διάγνωση γίνεται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας μετά από ολοκληρωμένη ψυχιατρική εξέταση.
Δυστυχώς, ορισμένα άτομα με οριακή διαταραχή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσουν αυτοκτονικές σκέψεις και απόπειρες αυτοτραυματισμού. Η σύνδεση μεταξύ οριακής διαταραχής προσωπικότητας και άλλων ψυχικών ασθενειών είναι καλά τεκμηριωμένη. Τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για αγχώδεις διαταραχές, καταθλιπτικές διαταραχές, διατροφικές διαταραχές και κατάχρηση ουσιών.
Ο οριακός τύπος προσωπικότητας έχει χαρακτηριστικά συναισθηματικής αστάθειας, συν δυσκολίες με την εικόνα του εαυτού του, επαναλαμβανόμενες συναισθηματικές κρίσεις, χαμηλή αυτοεκτίμηση και μια αίσθηση ματαιότητας όσον αφορά τη ζωή.
Διάγνωση της οριακής διαταραχής προσωπικότητας
Η διάγνωση μπορεί να είναι πολύ δύσκολη και γίνεται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας μετά από μια ολοκληρωμένη ψυχιατρική συνέντευξη που μπορεί να περιλαμβάνει συνομιλία με προηγούμενους κλινικούς γιατρούς του ατόμου, ανασκόπηση προηγούμενων αρχείων, ιατρική αξιολόγηση και, όταν χρειάζεται, συνεντεύξεις με φίλους και οικογένεια. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη μεμονωμένη ιατρική εξέταση (όπως μια εξέταση αίματος) για τη διάγνωση της οριακής διαταραχής και η διάγνωση δεν γίνεται ποτέ με βάση μόνο ένα σύμπτωμα.
Για να κάνουν μια διάγνωση, οι γιατροί συνήθως εξετάζουν εάν υπάρχουν μερικά ή όλα τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Έντονες εναλλαγές της διάθεσης με περιόδους έντονης καταθλιπτικής διάθεσης, ευερεθιστότητας ή/και άγχους που διαρκούν από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες.
- Ακατάλληλος, έντονος ή ανεξέλεγκτος θυμός.
- Παρορμητική συμπεριφορά που προκαλεί ψυχολογική δυσφορία, όπως υπερβολικές δαπάνες, σεξουαλικές συναντήσεις, κατάχρηση ουσιών ή κλοπές καταστημάτων.
- Επαναλαμβανόμενες αυτοκτονικές απειλές ή επεισόδια αυτοτραυματισμού.
- Ασταθείς, έντονες προσωπικές σχέσεις, με έντονες διακυμάνσεις
- Επίμονη αβεβαιότητα σχετικά με την εικόνα του εαυτού, τους μακροπρόθεσμους στόχους, τις φιλίες και τις αξίες.
- Χρόνια πλήξη ή αισθήματα κενού.
Καθώς τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να αναφερθούν σε πολλές ακόμα ψυχικές διαταραχές, είναι εντελώς λάθος να "βγάζετε διάγνωση" για τον εαυτό σας. Αν κάτι σας έχει βάλει σε υποψίες, ή κοντινά σας άτομα έχουν εκφράσει την ανησυχία τους, είναι απαραίτητο να μιλήσετε με έναν ψυχίατρο.
Κανένας συγκεκριμένος τύπος θεραπείας δεν φαίνεται καλύτερος από έναν άλλο, αλλά ένας από τους πιο συχνά χρησιμοποιούμενους εδώ είναι η διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία, η οποία εστιάζει στη διδασκαλία δεξιοτήτων αντιμετώπισης για την καταπολέμηση καταστροφικών παρορμήσεων και ενθαρρύνει την καλύτερη αυτογνωσία. Η ψυχοθεραπεία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας για άτομα που ζουν με οριακή διαταραχή. (Και όχι μόνο!)
Μερικές φορές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν φάρμακα, αλλά δεν υπάρχει αγωγή που να μπορεί να "θεραπεύσει" την οριακή διαταραχή προσωπικότητας. Κάθε φάρμακο που χρησιμοποιείται θα στοχεύει σε συγκεκριμένα συμπτώματα, για να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής του ασθενούς. Τα φάρμακα που σταθεροποιούν τη διάθεση και τα αντιψυχωσικά δεύτερης γενιάς μπορεί να είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία πολλών από τα βασικά συμπτώματα που παρουσιάζονται στην οριακή διαταραχή προσωπικότητας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού