Τους παράγοντες που επηρεάζουν την αρνητική έκβαση της λοίμωξης CoViD, κατέγραψε ομάδα επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και Έλληνες.

Αξιολόγησαν 88 μελέτες που έχουν δημοσιευτεί πρόσφατα στην Ευρώπη, προκειμένου να προσδιορίσουν τους προγνωστικούς παράγοντες θνητότητας και εισαγωγής στο νοσοκομείο.

Όπως αναφέρουν, οι αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου και η χρησιμοποίηση μέσων ατομικής προστασίας από τους συγκεκριμένους πληθυσμούς, μπορεί συμβάλει στη μείωση της θνησιμότητας από COVID-19, των εισαγωγών στη ΜΕΘ και στα νοσοκομεία. 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Respiratory Review και παρατίθεται πιο κάτω.

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, η θνητότητα από την CoViD εξαρτάται έντονα από την ηλικία. Με αυτό το δεδομένο, επιχείρησαν να εντοπίσουν τις υποομάδες του πληθυσμού με αυξημένο κίνδυνο για ανεπιθύμητη έκβαση, χρησιμοποιώντας δεδομένα, τα οποία προσάρμοσαν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.

Όπως αναφέρουν, η νοσοκομειακή θνητότητα συσχετίστηκε - με υψηλή και μέτρια βεβαιότητα - με όγκους συμπαγών οργάνων, σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική νόσο, αρρυθμία, ισχαιμική καρδιοπάθεια, ηπατική νόσο και παχυσαρκία.

Χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος (με χαμηλή βεβαιότητα) σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρδιακή ανεπάρκεια.

Η νοσηλεία με CoViD σχετίζεται και με λήπτες συμπαγών οργάνων, ατόμων με υπνική άπνοια, διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο και ηπατική νόσο.

Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται ως αναλογίες πιθανοτήτων με 95% διαστήματα εμπιστοσύνης και απόλυτες διαφορές κινδύνου στους θανάτους ανά 1.000 ασθενείς με COVID-19.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό