Ένας στους δύο Γερμανούς θέλει να εμβολιαστεί με το νέο εμβόλιο με το πρόσφατα εγκεκριμένο προσαρμοσμένο εμβόλιο κατά της Όμικρον -BA.4/BA.5. Ωστόσο στο ίδιο περίπου ποσοστό ανέρχονται και αυτοί που είναι επιφυλακτικοί, αναποφάσιστοι ή αρνητικοί.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov διεξήγαγε πριν λίγο καιρό και συγκεκριμένα στις 13 Σεπτεμβρίου έρευνα σε 3.106 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω στη Γερμανία σχετικά με το αν θα ήθελαν να εμβολιαστούν με το νέο αυτό εμβόλιο.

Από την έρευνα προέκυψε ότι το 24% των ερωτηθέντων θα ήθελε να εμβολιαστεί κατά των υποπαραλλαγών Omikron BA.4 και BA.5 με την τελευταία έκδοση Comirnaty® της Biontech και της Pfizer. Ένα επιπλέον 26% το θεωρούσε "μάλλον πιθανό".

Το 36%, από την άλλη πλευρά, δεν προτίθεται να κάνει προσαρμοσμένο εμβολιασμό (14%) ή καθόλου (22%). Το 14% των ερωτηθέντων ήταν αναποφάσιστοι ή δεν έδωσαν απάντηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  επέτρεψε πριν λίγο καιρό το δεύτερο νέο εμβόλιο της Biontech/Pfizer. Το εμβόλιο εγκρίθηκε για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω ως αναμνηστικό εμβόλιο. Δύο παραλλαγές εμβολίων προσαρμοσμένες στην παραλλαγή Omikron BA.1 (επίσης Comirnaty καθώς και Spikevax® από τη Moderna) είχαν λάβει έγκριση μόλις την 1η Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών δεν είχε ακόμη εκφραστεί για κανένα από τα εμβόλια των παραλλαγών, δηλαδή σε ποιες ηλικιακές ομάδες συστήνεται.

Και τα τρία εμβόλια κατά της Όμικρον που έχουν πλέον εγκριθεί είναι δισθενή - περιέχουν ως αντιγόνα όχι μόνο το mRNA για την πρωτεΐνη spike για το Omikron BA.1 ή BA.4/BA.5, αλλά και εκείνα κατά του ιού προέλευσης, όπως τα εμβόλια mRNA που είναι διαθέσιμα μέχρι σήμερα.

Να σημειωθεί ότι 64,8 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολιασμού κατά του κορωναϊού, σύμφωνα με τον πίνακα εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας. 63,4 εκατομμύρια από αυτά τα άτομα θεωρείται ότι έχουν λάβει βασικό εμβολιασμό, συνήθως δύο εμβολιασμούς. 51,6 εκατομμύρια έχουν ήδη λάβει πρόσθετο αναμνηστικό εμβολιασμό. 7,4 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη ενισχυθεί για δεύτερη φορά με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοιού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό