Η θεραπεία της οξείας νόσησης με Nirmatrelvir/Ritonavir (Paxlovid) μείωσε την συχνότητα της επακόλουθης μακράς CοViD κατά το ένα τέταρτο περίπου στους βετεράνους των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο medRxiv  υποδηλώνουν μια προστατευτική επίδραση της έγκαιρης θεραπείας για την CoViD, χωρίς να είναι σε θέση να αποδείξουν τη σχέση.

Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί κάποιοι άνθρωποι αργούν να αναρρώσουν από την CoViD και πώς μπορεί να προληφθεί η κατάσταση, γνωστή ως Long CoViD. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι άνθρωποι που αρρώστησαν σοβαρά από το κορωνοιό ή χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσούν συχνότερα. Συνεπώς, ο εμβολιασμός ή η έγκαιρη θεραπεία της λοίμωξης θα μπορούσε να έχει προστατευτικό αποτέλεσμα.

Αυτό θα μπορούσε να αποσαφηνιστεί μόνο σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες, οι οποίες, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί για το ζήτημα αυτό. Μια πρώτη ένδειξη σε αυτή την περίπτωση μπορεί να δοθεί με την ανάλυση ιατρικών αρχείων, συγκρίνοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ασθενών που έλαβαν θεραπεία και ασθενών που δεν έλαβαν θεραπεία.

Ο επιδημιολόγος Ziyad Al-Aly από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις/Μισούρι βρήκε 9.217 ασθενείς στα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία της διοίκησης βετεράνων των ΗΠΑ, οι οποίοι έλαβαν θεραπεία με Paxlovid εντός 5 ημερών από τη θετική εξέταση για SARS-CoV-2 μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2022, επειδή είχαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για σοβαρή πορεία της CoViD.

Η ομάδα σύγκρισης ήταν 47.123 ασθενείς που είχαν επίσης έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου, αλλά δεν έλαβαν θεραπεία με Paxlovid, άλλο ιικό παράγοντα ή μονοκλωνικά αντισώματα κατά τις πρώτες 30 ημέρες της λοίμωξης.

Στην ανάλυση, λήφθηκε μέριμνα ώστε οι δύο ομάδες να είναι παρόμοιες σε όλα τα άλλα χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Ο δείκτης για ένα Long CoViD ήταν η καταγραφή στα ιατρικά αρχεία τουλάχιστον ενός από τα 12 γνωστά συμπτώματα  που καταγράφηκαν στα ιατρικά αρχεία τουλάχιστον 90 ημέρες μετά το θετικό αποτέλεσμα τoυ διενεργούμενου τεστ.

Αποτέλεσμα: Οι βετεράνοι που έλαβαν θεραπεία με paxlovid είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Long CoViD. Ο λόγος κινδύνου (HR) 0,74 ήταν σημαντικός με διάστημα εμπιστοσύνης 95% από 0,69 έως 0,81. Ο αριθμός των ασθενειών μειώθηκε από 9,43 σε 7,11 περιπτώσεις ανά 100 ασθενείς, γεγονός που αντιστοιχεί σε απόλυτη μείωση του κινδύνου (ARR) κατά 2,32 περιπτώσεις ανά 100 ασθενείς και ήταν επίσης σημαντικό με διάστημα εμπιστοσύνης 95% από 1,73 έως 2,91.

Η θεραπεία με Paxlovid συσχετίστηκε επίσης με μείωση του κινδύνου θανάτου και της ανάγκης νοσηλείας στη μετα-οξεία φάση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό