"Με κατηγορεί ένα κομμάτι της φαρμακοβιομηχανίας ότι με τις πολιτικές αυτές, 6 στα 10 φάρμακα- τα καινοτόμα- τα παίρνουμε δωρεάν. Αυτό, με συγχωρείτε αλλά εγώ το θεωρώ παράσημο για τον υπουργό Υγείας. Διότι αν καταφέρνουμε με τις διαπραγματεύσεις κάποιος να σου δίνει τα 6 φάρμακα δωρεάν, σημαίνει ότι έχει περιθώρια να τον πιέσεις και επειδή αυτά τα λεφτά τα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος, άμα μπορούμε να πάρουμε τις εκπτώσεις που θέλουμε θα πιέσουμε να τις πάρουμε". Λόγια που ανήκουν στον Υπουργό Υγείας και ακούστηκαν στο Συνέδριο "Υγεία πάνω απ’ όλα 2022 / It’s all about health 2022", που συνδιοργάνωσαν οι εταιρείες Next is Now και Dome Consulting, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με βάση τα συγκεκριμένα λόγια, στελέχη εταιρειών που πρωτοστατούν στις εισαγωγές καινοτόμων σκευασμάτων στην ελληνική αγορά, αναρωτιούνται, αλήθεια τι θα συμβεί αν η φαρμακοβιομηχανία σταματήσει να δίνει 6 στα 10 φάρμακα δωρεάν; Θα βρεθούν τότε τα κονδύλια για να καλύψουν την ανάγκη; Αραγε γιατί το κάνει αυτό η φαρμακοβιομηχανία;

Ο υπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με τις δηλώσεις του θεωρεί ότι αυτό γίνεται γιατί η φαρμακοβιομηχανία έχει περιθώρια και συνεχίζει να διαθέτει τα φάρμακά της παρόλο που επιστρέφει πίσω την αξία των 6 από τα 10. Αξία, που υπολογίζεται άνω των 11 δισ. ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια- όμως αλήθεια είναι έτσι; Και βέβαια όχι. Η φαρμακοβιομηχανία έχει ένα αποκλειστικό ρόλο. Να ανακαλύπτει και να διαθέτει στους πολίτες φάρμακα υψηλής θεραπευτικής αξίας, που καλύπτουν αναπάντητες ανάγκες υγείας των πολιτών. Δηλαδή να καλύπτει θεραπευτικές ανάγκες που υπάρχουν και δεν καλύπτονται από τα μέχρι τώρα φάρμακα- με απλά λόγια, η φαρμακοβιομηχανία επανεπενδύει τα κέρδη της για να ανακαλύψει καινούργια φάρμακα για το καλό των ασθενών. Αυτό το κάνει με συνέπεια για πολλούς αιώνες τώρα.  

‘’Κύριε υπουργέ’’, αναφέρουν στελέχη της αγοράς, ‘’πρέπει να ξαναδείτε το θέμα της φαρμακευτικής πολιτικής από την αρχή και ευχόμαστε να μην χρειαστεί να αναγκαστείτε να ψάξετε τα 6 από τα δέκα φάρμακα που σήμερα χαρίζει η φαρμακοβιομηχανία στους πολίτες της χώρας βελτιώνοντας την υγεία τους και το προσδόκιμο επιβίωσής τους. Έχουμε όλοι στο μυαλό μας και νομίζω ότι πρέπει να γίνει φάρος που θα μας οδηγεί τα τελευταία λόγια - που μετά θάνατον είδαν το φως της δημοσιότητας - του Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη’’.

"Ας γίνω η αφορμή για να ενισχυθεί ουσιαστικά το εθνικό μας σύστημα υγείας που τόσο υποτιμήθηκε τα τελευταία χρόνια, όχι να περιμένουν ουρές για μια αξονική, για μια χημειοθεραπεία ή ένα χειρουργείο και να χάνεται πολύτιμος χρόνος, να σταματήσει ο χρονοβόρος δαίδαλος της γραφειοκρατίας και των νομικών κωλυμάτων του ΕΟΦ, όταν πρέπει να εγκριθούν άμεσα δοκιμαστικά φάρμακα που μπορεί να σώσουν ζωές".

Στο πλήγμα που δέχονται τα καινοτόμα σκευάσματα έχει αναφερθεί πολλάκις ο ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος). Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από μία ανακοίνωσή του στις 28.9.2022:

"Κάνοντας σημαία το επιχείρημα ότι δεν αποχωρήσαμε από τη χώρα ή δεν κλείσαμε ακόμη, «άρα αντέχουμε», η Κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα, όχι την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης με όρους πραγματικής κατανάλωσης και ζήτησης (και όχι με «δημιουργικά» μαθηματικά) ή την ορθολογική χρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης, αλλά την ανακατανομή των υπερβάσεων μεταξύ των εταιρειών, προχωρώντας σε κατάτμηση της δημόσιας δαπάνης με λογιστικούς όρους, δημιουργώντας «πατρίκιους» και «πληβείους», ευνοούμενους και αδικούμενους.

Ο καθένας έχεις τις δικές του προτεραιότητες. Η δική μας προτεραιότητα είναι η κάλυψη των ασθενών με τα φάρμακα που χρειάζονται και είμαστε υπερήφανοι που συνεχίζουμε και το κάνουμε στις δύσκολες αυτές συνθήκες." 

Αντιστοίχως, παραθέτουμε απόσπασμα από ανακοίνωση της PIF (PhRMA Innovation Forum Ελλάδος):

"Η πολιτική ηγεσία έχει επανειλημμένα δεσμευτεί για διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Στην πράξη ωστόσο, ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Αντίθετα, σήμερα, και ενώ η υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας διαιωνίζεται και σπανίζουν τα μέτρα για έλεγχο και εξορθολογισμό της δαπάνης, ζητούνται ακόμα μεγαλύτερες υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις από τα νέα καινοτόμα προϊόντα, οι οποίες υπερβαίνουν το 70%. Για έναν ασθενή με σοβαρή και απειλητική για τη ζωή νόσο, όπως ογκολογικά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α. το κράτος καλύπτει τη δαπάνη της φαρμακευτικής τους περίθαλψης μέχρι τα μέσα Απριλίου. Από το σημείο αυτό και έως το τέλος του έτους, το κόστος των φαρμάκων καλύπτεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες καλούνται να το παρέχουν δωρεάν για να μπορούν οι ασθενείς να λαμβάνουν τη θεραπεία τους.

Η λογική μιας τέτοιας πολιτικής είναι αδιέξοδη. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του κράτους στην αποζημίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης. Τελικός ζημιούμενος είναι ο ασθενής που θα κινδυνεύσει να στερηθεί την πρόσβαση σε θεραπείες που έχει ανάγκη και που μπορούν να σώσουν ζωές.", καταλήγει η ανακοίνωση της PIF".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]