Η αμυγδαλή του εγκεφάλου είναι υπεύθυνη για ισχυρά συναισθήματα, όπως ο φόβος. Τώρα, ερευνητές ανακάλυψαν ότι ενδεχομένως μπορεί να ευθύνεται και για τη μεγάλη κατανάλωση φαγητού.

Ο καθηγητής Bo Li του Cold Spring Harbor Laboratory, ανακάλυψε ομάδα νευρώνων στην αμυγδαλή που οδηγεί ποντικούς να καταναλώνουν λιπαρές ή σακχαρούχες τροφές-ακόμα και όταν δεν πεινούν.

Η θεραπευτική στόχευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες αγωγές για την παχυσαρκία με ελάχιστες παρενέργειες.

Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, έτσι και οι ποντικοί τείνουν να βρίσκουν τροφές με πολλά λιπαρά και σάκχαρα πιο νόστιμες Ενδεχομένως τις επιλέγουν για ευχαρίστηση παρά για επιβίωση.

Οι νευρώνες που μελετήθηκαν από την ερευνητική ομάδα προκαλούν αυτή τη συμπεριφορά-ηδονική κατανάλωση φαγητού.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ακόμα και αν το ζώο υποτίθεται ότι πρέπει να σταματήσει επειδή χόρτασε, αν οι νευρώνες είναι ακόμα ενεργοί μπορεί να το οδηγούν να τρώει. Όταν η ομάδα απενεργοποίησε τους νευρώνες, οι ποντικοί δεν ελκύονταν από τις λιπαρές τροφές. Απλώς έτρωγαν και έμεναν υγιείς. Σταμάτησαν να αυξάνουν το βάρος τους και φαίνονταν γενικά πολύ πιο υγιείς.

Η απενεργοποίηση αυτών των νευρώνων μείωσε τη μεγάλη κατανάλωση τροφών και προστάτευσε τα ζώα από την παχυσαρκία. Επίσης αυξήθηκε η σωματική δραστηριότητα των ζώων, οδηγώντας σε απώλεια βάρους και καλύτερη μεταβολική υγεία.

Οι ερευνητές εξετάζουν τρόπους να χειρίζονται τους νευρώνες που προκαλούν την ηδονική κατανάλωση τροφών.

Επόμενο βήμα είναι να χαρτογραφηθεί πώς ανταποκρίνονται αυτοί οι νευρώνες σε διαφορετικά είδη τροφίμων.

Πηγές:
Cold Spring Harbor Laboratory

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας για μία ώρα την Παρασκευή οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ
Καταγγελία: Απομακρύνονται συμβασιούχοι φύλαξης και καθαριότητας στον ΕΟΔΥ
Η AbbVie ενώνει δυνάμεις με τον Οργανισμό We4All