Η εποχική γρίπη έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον ορισμό του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI), η αρχή της χρονολογείται την εβδομάδα που μέχρι 30 Οκτωβρίου, όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία έκθεση για τις οξείες αναπνευστικές νόσους που δημοσιεύθηκε προχθες.

Η αξιολόγηση βασίζεται στα αποτελέσματα ενός συστήματος επιτήρησης στο πλαίσιο του οποίου εξετάζονται δείγματα από άτομα με οξείες αναπνευστικές νόσους. Το σύστημα αναζητά διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως ρινοϊούς, SARS-CoV-2 και γρίπη. Την περασμένη εβδομάδα, οι ειδικοί είχαν ήδη αναφέρει σημαντική αύξηση της τάσης της γρίπης.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, εστάλησαν στο RKI σημαντικά περισσότερες αναφορές γρίπης από ό,τι στις προ-πανδημικές περιόδους περίπου αυτή την περίοδο, αναφέρει η έκθεση. Αυτό πιθανόν να οφείλεται επίσης και στη σύσταση που διατυπώθηκε μετά την πανδημία του κορωνοιού ότι τα αναπνευστικά συμπτώματα πρέπει επίσης να εξετάζονται για ιούς γρίπης.

Περισσότερα από 2.100 κρούσματα γρίπης έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής την περασμένη εβδομάδα - και συνολικά περίπου 8.330 από την έναρξη της περιόδου τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με την έκθεση, ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός αναφορών προήλθε από τη Βαυαρία και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Σύμφωνα με το RKI, το ετήσιο κύμα γρίπης ξεκινούσε πριν τον κορωνοιό συνήθως τον Ιανουάριο και διαρκούσε τρεις με τέσσερις μήνες. Τις δύο τελευταίες περιόδους, ωστόσο, η πανδημία και τα μέτρα που ελήφθησαν εναντίον της άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό τη συνήθη πορεία της.

Επίκειται σοβαρό κύμα γρίπης;

Παρόλο που πρόσφατα υπήρξαν προειδοποιήσεις για ένα σοβαρό κύμα που απειλεί τη χώρα, το RKI και άλλοι ειδικοί τονίζουν ότι η πορεία του δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με το RKI, είναι "πιθανό" ο πληθυσμός να είναι ευάλωτος στους παθογόνους μικροοργανισμούς σε αυξημένο βαθμό ή/και σε αυξημένο ποσοστό του πληθυσμού, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του ινστιτούτου.

Σύμφωνα με το RKI, ο αριθμός των λοιμώξεων κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας γρίπης εκτιμάται σε πέντε έως 20 τοις εκατό του πληθυσμού, που αντιστοιχεί σε περίπου τέσσερα έως 16 εκατομμύρια άτομα στη Γερμανία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας