Ολιστική προσέγγιση του καρκίνου, τόσο σε επίπεδο της αντιμετώπισης όσο και της πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης, από ένα σύγχρονο νοσοκομείο που θα έχει ορίζοντα λειτουργίας 7 δεκαετιών και θα λαμβάνει υπόψη τις νέες εξελίξεις στο χώρο της ογκολογίας. Αυτή είναι η οπτική μέσα από την οποία προσεγγίζουν τη δημιουργία του νέου ογκολογικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και του Θεαγένειου νοσοκομείου.
«Δεν το βλέπουμε ως μια απλή μετεγκατάσταση. Δεν θέλουμε απλά να πάμε σε έναν μεγαλύτερο χώρο, για παράδειγμα να πάμε από τα 100 κρεβάτια στα 102 για να πούμε ότι κάναμε κάτι μεγαλύτερο», είπε ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, Δημήτρης Τσαλικάκης, ο οποίος υποδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα κλιμάκιο της τεχνικής εταιρίας που έχει αναλάβει την αρχική μελέτη. Στη συνάντηση, που έγινε στο γραφείο της διοικήτριας του Θεαγένειου, Ευαγγελίας Κουρτέλη – Ξουρή, και με τηλεδιάσκεψη με στελέχη στην Αθήνα, οι υπηρεσίες έβαλαν τα «θέλω» τους σχετικά με την φιλοσοφία του νέου νοσοκομείου.
«Θέλουμε μια ολιστική προσέγγιση του καρκίνου. Να μας πουν οι άνθρωποι αυτοί, φέρνοντας ιδέες και τεχνογνωσία απ΄ έξω προς τα πού προσανατολίζεται η θεραπεία του καρκίνου στην Ευρώπη για να το πάρουμε εμείς. Αυτό το νοσοκομείο θα είναι για τα επόμενα 50, 60, 70 χρόνια, όπως το Θεαγένειο που ξεκίνησε το 1955 και άντεξε μέχρι τώρα», ανέφερε ο κ.Τσαλικάκης, προσθέτοντας πως το έργο προσεγγίζεται σαν κάτι καινούργιο, όπως το υπό δημιουργία Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης, που είναι ένα νοσοκομείο από το μηδέν και δεν θα αντικαταστήσει κάτι άλλο.
Σε αυτή τη σύσκεψη παραδόθηκαν αναλυτικά στοιχεία που ζητήθηκαν, αναφορικά με το είδος και τον αριθμό των θεραπειών που γίνονται στο κεντρικό κτίριο, τη δραστηριότητα της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στην Πυλαία, τις ανάγκες σε εξοπλισμό και άλλα ζητήματα, ενώ οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών περιέγραψαν τις ανάγκες της σύγχρονης προσέγγισης στους τομείς και της πρόληψης και της αντιμετώπισης.
Η αυτοψία
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, τα μέλη του κλιμακίου έκαναν επί τόπου αυτοψία στο τμήμα του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου του Δήμου Παύλου Μελά, όπου βρίσκεται σε διαδικασία παραχώρησης από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου. Το τμήμα, 150 στρεμμάτων, εφάπτεται με την περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση, ενώ βρίσκεται απέναντι από τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και 424 ΓΣΝΘ, στο πλαίσιο της προοπτικής λειτουργίας ενός «πάρκου υγείας» στην συγκεκριμένη περιοχή.
«Είναι ένας ομαλός χώρος, δεν έχει τα προβλήματα που είχε το Φίλυρο (σ.σ. όπου δημιουργείται το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης) με τα πετρώματα και τα ανισόπεδα. Τους άρεσε γιατί έχουν πάρα πολλές προσβάσεις, μπορούν να κάνουν όσα έχουμε πει, μέχρι τα 150 στρέμματα όπως έχει πει και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ότι μπορούν να παραχωρήσουν και έτσι συνεχίζουμε», σημείωσε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, ο οποίος απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης σε αυτή την πρώιμη φάση.
Τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, είχε μιλήσει για τις βασικές προδιαγραφές του νέου ογκολογικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Όπως είπε, αναμένεται να απαρτίζεται από 400 ως 450 κλίνες, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, μονάδα εντατικής θεραπείας, σύγχρονα χειρουργεία κ.ά. ενώ το κόστος για την ανέγερση, την αγορά του εξοπλισμού και τη διαμόρφωση των χώρων εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια ευρώ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ένας στους 10 νέους πατέρες εμφανίζει επιλόχειο κατάθλιψη [μελέτη]
Άσκηση ετοιμότητας για πυρκαγιά στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"
ΕΟΔΥ: 24 θάνατοι ασθενών με CoViD - 3 θάνατοι από γρίπη