Eρευνητές προτρέπουν σε μείωση του κόκκινου- και ιδιαίτερα του επεξεργασμένου- κρέατος με στόχο τη μείωση προβλημάτων μνήμης και άνοιας.
Νέα έρευνα στο Neurology αποκάλυψε ότι σε σύγκριση με ανθρώπους που κατανάλωναν λιγότερο επεξεργασμένο κρέας καθημερινά, όσοι κατανάλωναν περισσότερο είχαν 13% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας.
Η κατανάλωση περισσότερου κόκκινου κρέατος συνδεόταν με ταχύτερη γήρανση του εγκεφάλου με κάθε επιπλέον μερίδα την ημέρα να οδηγεί σε μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας κατά 1,61-χρόνια και σε πτώση κατά 1,69 χρόνια της προφορικής μνήμης.
Τα ευρήματα προήλθαν από αξιολόγηση 133.771 ανθρώπων μέσης ηλικίας 49 ετών που δεν είχαν άνοια στην έναρξη και παρακολουθήθηκαν έως 43 χρόνια.
Το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας θέτει πανόμοιους κινδύνους για την υγεία του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν χωριστή ομάδα 43.966 συμμετεχόντων μέσης ηλικίας 78 ετών για να κατανοήσουν την επίδραση του κόκκινοι κρέατος στην υποκειμενική νοητική εξασθένηση.
Η μελέτη έδειξε ότι άνθρωποι που κατανάλωναν μια τουλάχιστον μερίδα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την ημέρα είχαν 16% υψηλότερο κίνδυνο για υποκειμενική νοητική εξασθένηση έναντι αυτών που κατανάλωναν λιγότερο από μισή μερίδα.
Η μελέτη έδειξε ότι όταν οι συμμετέχοντες αντικαθιστούσαν μια μερίδα την ημέρα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με μια μερίδα την ημέρα οσπρίων και ξηρών καρπών υπήρχε 19% χαμηλότερος κίνδυνος άνοιας και 1,37 λιγότερα χρόνια νοητικής γήρανσης.
Ο Dr. Dong Wang, του Brigham and Women's Hospital στη Βοστόνη, δήλωσε ότι η νέα έρευνα έδειξε ότι το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο νοητικής εξασθένησης και άνοιας αλλά ότι τα καλά νέα είναι ότι αντικαθιστώντας το με πιο υγιεινές επιλογές, όπως ψάρι, πουλερικά και ξηρούς καρπούς ενδεχομένως μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος.
Πηγές:
Neurology
Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ένας στους 10 νέους πατέρες εμφανίζει επιλόχειο κατάθλιψη [μελέτη]
Άσκηση ετοιμότητας για πυρκαγιά στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"
ΕΟΔΥ: 24 θάνατοι ασθενών με CoViD - 3 θάνατοι από γρίπη