Σε επικαιροποίηση των οδηγιών για παροχή τροφίμων χωρίς γλουτένηαπό τον ΕΟΠΥΥ, προχώρησαν οι υπεύθυνοι του Οργανισμού.

Σε σημερινή εγκύκλιο, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, αναφέρονται αναλυτικά οι εννέα κατηγορίες προϊόντων τα οποία αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Ο πλήρης κατάλογος έχει ως εξής:

  • Αλεύρια (όλα τα αλεύρια με σήμανση χωρίς γλουτένη, ανεξαρτήτως υλικού): Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, μίγμα για ψωμί, για γλυκά, για πίτσες, μίγμα για pancakes, corn flour κλπ.
  • Ψωμί όλων των τύπων (φρέσκο, μακράς διάρκειας ή κατεψυγμένο): Ψωμί, μπαγκέτες, ψωμί τοστ, σάντουιτς, ψωμάκια για μπέργκερ, τσιαπάτα, μπριός, πολύσπορα, ολικής, για hot dog, κλπ.
  • Αρτοπαρασκευές όλων των τύπων (κατεψυγμένα ή μη): Φρυγανιές, παξιμάδια, κουλούρι τύπου Θεσσαλονίκης, κρουασάν, αλμυρά μπισκότα, πρέτσελ, κριτσίνια, αραβικές πίτες, τορτίγιες, piadina, taco shells, έτοιμες συσκευασμένες βάφλες, γαλέτες, κρουτόν, φύλλα κρούστας, χωνάκια παγωτού σκέτα κλπ.
  • Δημητριακά και μπάρες τύπου cornflakes, νιφάδες με καλαμπόκι-βρώμη-φαγόπυρο-κεχρί, μούσλι, γκρανόλα, δημητριακά τύπου μαξιλαράκια με σοκολάτα, δημητριακά σοκολατένιες μπάλες, δημητριακά κόκκοι ρυζιού, όλοι οι τύποι μπάρας με σήμανση χωρίς γλουτένη κλπ.
  • Ζυμαρικά (όλα με σήμανση χωρίς γλουτένη ανεξαρτήτως υλικού, επιπλέον και κατεψυγμένα): Όλοι οι τύποι των ζυμαρικών. Ενδεικτικά: σπαγγέτι, πένες, βίδες, αστράκι, κριθαράκι, λαζάνια, ραβιόλια, τορτελίνια, ταλιατέλες, νούντλς, νιόκι, τραχανάς, κους κους κλπ.
  • Προϊόντα ζύμης - αλμυρά και γλυκά (κατεψυγμένα ή μη): Όλες οι βάσεις πίτσας, όλα τα έτοιμα φύλλα πίτας (κατεψυγμένα ή μη), όλες οι έτοιμες κατεψυγμένες πίτσες και πίτες, όπως τυρόπιτα, σπανακόπιτα, κοτόπιτα, μπουγάτσα κλπ.
  • Επιδόρπια και σνακ που περιέχουν άλευρα χωρίς γλουτένη (συσκευασμένα - ψυγείου - κατεψυγμένα): Κράκερς, μπατόν σαλέ, ρυζογκοφρέτες διαφόρων τύπων, γκοφρέτες, κέικ, πτι - φουρ, βουτήματα, μαφινς, πανετόνε, μπισκότα, cookies, σαβαγιάρ, προφιτερόλ, τζις κέικ, όλα τα γλυκά με φύλλο κρούστας, μπακλαβάς, γαλακτομπούρεκο, χαλβάς, παστέλια, παγωτά ψυγείου με χωνάκια κλπ.
  • Κατεψυγμένα γεύματα (αποκλειστικά είδη που περιέχουν αλεύρι χωρίς γλουτένη για πανάρισμα): Ψαροκροκέτες, παναρισμένες κοτομπουκιές, κεφτεδάκια κλπ.
  • Ειδικές εποχικές ή έκτακτες παρασκευές (όλες με πρώτη ύλη άλευρα χωρίς γλουτένη): Τσουρέκια, βασιλόπιτες, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, τούρτες κλπ.  

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, για τις περιπτώσεις που η αποζημίωση της δαπάνης γίνεται με ατομικό αίτημα του δικαιούχου, οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη οφείλουν να αγοράζουν τα προϊόντα χωρίς γλουτένη εντός της διάρκειας ισχύος που αναγράφεται επί της ηλεκτρονικής Γνωμάτευσης Παροχών Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ).

Δηλαδή, τα παραστατικά πώλησης (τιμολόγιο ή απόδειξη) πρέπει να έχουν εκδοθεί εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος (διάρκειας ισχύος) που αναγράφεται στην ηλεκτρονική Γνωμάτευση Παροχών ΕΚΠΥ.

Σύμφωνα με το άρθρο 60 του ισχύοντος Κανονισμού, τα σχετικά παραστατικά πώλησης (τιμολόγιο ή απόδειξη) πρέπει να υποβάλλονται με ατομικό αίτημα
εντός ενός εξαμήνου από την ημερομηνία έκδοσης τους.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές