Ο εμβολιασμός κατά της CoViD έχει χαμηλή αποτελεσματικότητα σε ήπια λοίμωξη από την παραλλαγή Όμικρον. Αυτό προκύπτει από ανάλυση σε 2.369 υγειονομικούς από 16 ευρωπαϊκά νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και ελληνικά.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και αφορούν το διάστημα από τις 3 Μαΐου 2021 έως τις 19 Ιουλίου 2022. Αξιολογήθηκαν υγειονομικοί από την Κροατία, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Από το σύνολο των υγειονομικών, μόλις 18 δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της CoViD κατά την περίοδο της μελέτης, ενώ οι υπόλοιποι είχαν λάβει μία ή περισσότερες δόσεις του εμβολίου. Σχεδόν το 64% είχαν λάβει αναμνηστική δόση.

Πάνω από ένας στους τέσσερις δήλωσαν ότι είχαν υποστεί λοίμωξη από CoViD και από αυτούς το 87% είχαν διαγνωστεί ενάμιση μήνα ή περισσότερο πριν από την έναρξη της μελέτης.

Βρέθηκε πως μεταξύ των υγειονομικών που είχαν λάβει μόνο την αρχική δόση, η επίπτωση της CoViD ήταν 2,9 ανά 1.000 ανθρωπο-ημέρες και σε όσους είχαν λάβει αναμνηστική δόση η επίπτωση ήταν 2,7 ανά 1.000 ανθρωπο-ημέρες.

Οι συντάκτες της μελέτης σημειώνουν πως τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της CoViD έχουν χαμηλή αποτελεσματικότητα έναντι ήπιων λοιμώξεων από την Όμικρον, ακόμη και μετά από αναμνηστική δόση. Δεν έγινε, ωστόσο, αξιολόγηση του εμβολιασμού έναντι της σοβαρής νόσησης.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό