Τι πρέπει να γνωρίζετε για την κήλη

Η προβολή ενός οργάνου προς τα έξω, μέσα από το τοίχωμα της κοιλότητας που το περικλείει ονομάζεται κήλη. Οφείλεται, κυρίως, στην αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση που ασκείται στο σώμα, από καθημερινές δραστηριότητες, η οποία σταδιακά οδηγεί στη ρήξη των μυϊκών στρωμάτων του σημείου εκείνου, με αποτέλεσμα την προβολή του σπλάχνου προς τα έξω. Μπορεί να προκληθεί από: βαριά χειρωνακτική εργασία, άρση βαρών, βήχα, αφόδευση, εγκυμοσύνη.

Η κήλη αφορά έναν στους τέσσερεις άντρες και μία στις 50 γυναίκες. Γίνεται εύκολα αντιληπτή από τη διόγκωση στο σημείο εμφάνισής της και το αίσθημα βάρους ή καύσου που είναι και τα χαρακτηριστικά της συμπτώματα. Ανάλογα με το σημείο εντοπισμού της παίρνει και το όνομά της. Οι πιο συχνές σε εμφάνιση κήλες είναι:

  • Η βουβωνοκήλη με ποσοστό 72%, που συνήθως αφορά τους άντρες
  • Η ομφαλοκήλη με ποσοστό 14%, που εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες
  • Η μητροκήλη με ποσοστό 2,6%, που πλήττει συνηθέστερα γυναίκες
  • Η μετεγχειρητική κήλη, που αντιπροσωπεύει το 8%των κηλών.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία των κηλών είναι χειρουργική και αποσκοπεί στην ανάταξη του στοιχείου της πρόπτωσης και στην αποκατάσταση του χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος με χρήση ραμμάτων ή διαφόρων τύπων πλεγμάτων.

Η λαπαροσκόπηση που εφαρμόζεται τα τελευταία 20 χρόνια, εκτοπίζει σταδιακά την κλασική ανοιχτή χειρουργική. Στη λαπαροσκοπική μέθοδο, η αποκατάσταση της κήλης γίνεται πάντοτε με τη χρήση πλέγματος, το οποίο τοποθετείται ενδοπεριτοναϊκά, αφήνοντας άθικτο το περιτόναιο και χωρίς καμιά επαφή με τα σπλάχνα.

Εδώ και λίγα χρόνια κερδίζει έδαφος η ρομποτική χειρουργική, η οποία με τη χρήση του πρωτοποριακού συστήματος daVinci, συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της ανοιχτής και της λαπαροσκοπικής χειρουργικής αποκατάστασης κηλών επιτυγχάνοντας: μικρότερο τραύμα και ελάχιστη απώλεια αίματος, ελάχιστο πόνο, μικρότερη περίοδο αποθεραπείας, μηδενικές επιπλοκές από το τραύμα και καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Τι πρέπει να κάνετε για να εξεταστείτε;

Καλέστε καθημερινά στο: 210 48 09 150, από 10.00 π.μ. έως 13.00 μμ., για να κλείσετε εγκαίρως το ραντεβού σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ