Γιατρός ακτινολόγος του νοσοκομείου Γιαννιτσών κατέρρευσε σε ώρα υπηρεσίας, καλύπτοντας μόνος του την εφημερία του ακτινοδιαγνωστικού και του αξονικού τομογράφου του νοσοκομείου. Ελλείψει άλλου συναδέλφου του, μπήκε στον αξονικό τομογράφο και έκανε ο ίδιος τη διάγνωση, παρά την κακή κατάσταση της υγείας του. Το διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής σήμανε συναγερμό και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, σε ανακοίνωσή της με αφορμή το περιστατικό, καταγγέλλει την εντατικοποίηση της εργασίας στα δύο νοσοκομεία του νομού, λόγω της υποστελέχωσης, που υποχρεώνει το προσωπικό να εργάζεται πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Ο συγκεκριμένος ακτινολόγος υποχρεωνόταν, όπως αναφέρεται, εδώ και μήνες να κάνει 13 24ωρες εξαντλητικές εφημερίες το μήνα, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες των δύο τμημάτων.
"Δεν λέμε πως το πρόβλημα υγείας του προκλήθηκε από τις 13 εφημερίες το μήνα, δεν προκαλείται το ανεύρυσμα από αυτό. Ο συνάδελφος είχε ένα πρόβλημα με την αορτή του που δεν γνώριζε", διευκρινίζει μιλώντας στο iatronet.gr ο πρόεδρος της Ένωσης, Χαράλαμπος Αποστολίδης (φωτογραφία) και προσθέτει: "Λέμε όμως ότι αν δεν είχε αυτή την εξαντλητική πίεση της εργασίας και ζούσε μια πιο ήρεμη ζωή, θα μπορούσε να διαγνωστεί τυχαία από ένα check up και όχι να τρέχει και να μη φτάνει. Ήταν πολύ τυχερός που κατάφερε να φτάσει στη Θεσσαλονίκη ζωντανός. Γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν διαπιστώνεται ότι έχει αρχίσει ο διαχωρισμός της αορτής οι περισσότεροι πεθαίνουν".
Από το βράδυ της Δευτέρας, τα νέα για την κατάσταση της υγείας του γιατρού είναι ενθαρρυντικά, καθώς υπήρξε βελτίωση.
Δύο ακτινολόγοι, από 15 εφημερίες
Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, σε μία από τις 13 εφημερίες που έκανε ο ακτινολόγος. "Ένιωσε στο πρόβλημα, μπήκε στον αξονικό μόνος του και στην άσχημη κατάσταση που ήταν διάβασε ο ίδιος τις αξονικές. Δεν υπήρχε άλλος, με έναν γιατρό εφημερεύουν ο αξονικός και το ακτινοδιαγνωστικό, ενώ για να εφημερεύσει το νοσοκομείο χρειάζονται δύο ακτινολόγοι", ανέφερε ο κ. Αποστολίδης.
Στην ανακοίνωσή της η ΕΝΙΠ κάνει λόγο για προδιαγεγραμμένο έγκλημα, καθώς επί τουλάχιστον μια τετραετία η ίδια έχει καταγγείλει τις απαράδεκτες συνθήκες εφημέρευσης των γιατρών των τμημάτων και κλινικών των δύο νοσοκομείων, λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού, και ειδικά στο Ακτινοδιαγνωστικό και στον Αξονικό Τομογράφο.
"Είχαν μείνει τρεις γιατροί ουσιαστικά, ο τέταρτος έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν μπορεί να εφημερεύει μόνος του, παρά μόνο επικουρικά στους άλλους", λέει ο πρόεδρος της Ένωσης, προσθέτοντας πως μετά το γεγονός της περασμένης εβδομάδας, εδώ και λίγες μέρες οι γιατροί είναι δύο. "Από αυτούς, η μία από ό,τι με ενημέρωσαν κατέθεσε την παραίτησή της. Δεν ξέρω αν την πήρε πίσω, αλλά υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση στο ακτινολογικό. Οι γιατροί που έχουν μείνει θα πρέπει να κάνουν τώρα 15 εφημερίες το μήνα και αυτό δεν αντέχεται. Υπάρχει μια διαλυτική κατάσταση", σημειώνει.
Αμφισβητήθηκε αναρρωτική
Σύμφωνα με την ΕΝΙΠ, πριν από λίγους μήνες η διοίκηση του νοσοκομείου Γιαννιτσών αμφισβήτησε την διάγνωση καρδιολόγου του νοσοκομείου με βάση την οποία είχε δοθεί αναρρωτική άδεια σε ακτινολόγο με χρόνια προβλήματα υγείας και πίεζε τον τελευταίο να επιστρέψει στο πόστο του.
"Η διοίκηση επικοινώνησε με τον καρδιολόγο για να ελέγξει την αναρρωτική. Μετά από δικές μας παρεμβάσεις το μετάνιωσε, επικοινώνησε πρόσφατα με τον γιατρό που έχει χρόνια προβλήματα και προσπάθησε να του ζητήσει συγγνώμη", αναφέρει ο κ. Αποστολίδης και καταλήγει: "Εμείς το καταγγείλαμε γιατί είναι μια πρακτική που πρέπει να κοπεί στη γέννησή της. Δεν μπορεί η διοίκηση να αμφισβητεί τις αναρρωτικές άδειες των γιατρών και να ελέγχει. Πέρα από την προσβολή, ο συνάδελφος με το πρόβλημα υγείας ταλαιπωρήθηκε και ψυχολογικά γιατί δημιουργήθηκε ένα κλίμα αμφισβήτησης για την κατάστασή του μέσα στο νοσοκομείο".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση του ευρωπαϊκού ποδηλατικού τουρισμού
Μελέτη αποκαλύπτει τον τρόπο που η παχυσαρκία συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου
Πώς θα υιοθετήσω μια καλή συνήθεια