Η σοκολάτα είναι η πιο περιζήτητη λιχουδιά παγκοσμίως. Το κακάο που περιέχει, έχει ενσωματωθεί σε διάφορες μορφές τροφίμων και καλλυντικών. Δεν έχει χρησιμοποιηθεί μόνο ως γκουρμέ φαγητό, αλλά έχει χρησιμεύσει και ως φάρμακο για αιώνες.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση Ινδών δερματολόγων, το κακάο και τα παράγωγά του είναι πλούσια σε φυτικές ενώσεις που έχουν θρεπτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της, υπάρχει μεγάλος αριθμός ερευνητικών μελετών που υποστηρίζουν τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και ενδογενείς φωτοπροστατευτικές ιδιότητές του.
Ο ρόλος του, ωστόσο, μένει να διερευνηθεί. Με τη μορφή της σοκολάτας, πολλά από τα οφέλη της υπερκαλύπτονται από τα άλλα συστατικά που προστίθενται σε αυτήν. Η σοκολάτα είναι η πιο περιζήτητη απόλαυση από την ανθρωπότητα και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον. Οι διάφοροι τρόποι για να γίνει πιο υγιεινή, παραμένουν στη διάθεση της βιομηχανίας και του καταναλωτή.
Η σοκολάτα έχει τα οφέλη της για την υγεία, αλλά τα αποτελέσματά της στο δέρμα χρειάζονται καλύτερη κατανόηση. Ως εκ τούτου, αυτό το άρθρο εστιάζει στις δερματολογικές επιδράσεις του κακάο και στη χρήση του ως δερματολογικού θεραπευτικού παράγοντα.
Η σοκολάτα, ένα δημοφιλές προϊόν διατροφής που παρασκευάζεται από καβουρδισμένους λοβούς κακάο. Αν και το κακάο είναι το κύριο συστατικό της σοκολάτας και συνδέεται στενά με τα ευεργετικά της αποτελέσματα, είναι πικρό και δυσάρεστο στην καθαρή του μορφή. Η μεταμόρφωσή του σε σοκολάτα το καθιστά το τρόφιμο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως. Αυτή η διαδικασία το κάνει πιο γλυκό.
Το κακάο προσφέρει διάφορα οφέλη στην υγεία λόγω των βιοδραστικών χαρακτηριστικών του. Έχει ποικίλο χημικό προφίλ και τα φυσικά φλαβονοειδή και τα πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά του έχουν ευεργετική επίδραση σε διάφορες καταστάσεις υγείας. Περιέχει, επίσης, θεοβρωμίνη, η οποία προστατεύει το σμάλτο των δοντιών και μαζί με την καφεΐνη προκαλούν βρογχοδιαστολή.
Καλλυντικά
Το βούτυρο κακάο είναι ένα κοινό και καθολικό συστατικό των ενυδατικών δερμάτων και των σαπουνιών υψηλής ποιότητας. Το σαπούνι ποτάσας με φλοιό λοβού κακάο είναι ένα εξ ολοκλήρου φυσικό σαπούνι με έλαια για τρόφιμα. Το αφρικανικό μαύρο σαπούνι που παρασκευάζεται με βαφή που προέρχεται από κόκκους κακάο είναι ευεργετικό για την υγεία του δέρματος.
Η χρήση εκχυλισμάτων λοβού κακάο όπως το φλαβονοειδές συστατικό βοηθά στην πρόληψη των ρυτίδων. Το κακάο αναστέλλει τη διάσπαση της δερματικής μήτρας και έτσι προσφέρει μειωμένο αποτέλεσμα ρυτίδων.
Η κρέμα και οι λοσιόν βουτύρου κακάο διατίθενται στο εμπόριο για χρήση για την πρόληψη των ραβδώσεων, αλλά δύο μελέτες δεν ανέφεραν κανένα ρόλο στην πρόληψη των ραβδώσεων.[910]
Δέρμα
Το κακάο είναι ωφέλιμο στο δέρμα. Η αγγειοδιασταλτική δράση των φλαβανολών συμβάλλει στην ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας και της θερμορύθμισης του δέρματος, και έτσι βελτιώνει την ενυδάτωσή του.
Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες των φλαβανολών παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του δέρματος από τις τοξικές υπεριώδεις ακτίνες, προστατεύοντας έτσι από τη φωτοκαρκινογένεση.
Δερματικές παθήσεις
Η σοκολάτα δεν έχει μόνο ευεργετικές επιδράσεις στο δέρμα, λόγω του κακάο, αλλά έχει και επιβλαβείς συνέπειες λόγω των πρόσθετων. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μεταβάλλουν τη θερμιδική περιεκτικότητα πολλών σοκολατών, καθιστώντας την έτσι εφιάλτη για πολλά άτομα που ακολουθούν δίαιτα.
Ακμή
Η επίδραση της σοκολάτας στην ακμή αποδίδεται τόσο στο κακάο όσο και στον υψηλό γλυκαιμικό της δείκτη. Η υψηλή κατανάλωση σοκολάτας δεν είχε καμία επίδραση στην έκκριση των σμηγματογόνων και ως εκ τούτου στην έντονη ακμή.
Περαιτέρω έρευνα απέδειξε αντίθετα ότι η κατανάλωση φλαβονοειδών σοκολάτας ρυθμίζει την παραγωγή κυτοκίνης, η οποία αναπόφευκτα οδηγεί σε αυξημένη φλεγμονή και έτσι επιδεινώνει την ακμή.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο και ελαϊκό οξύ στη μαύρη σοκολάτα τροποποιεί την επι-κερατίνη των ωοθυλακίων και επιταχύνει την ανάπτυξη των κωμωδών. Στη συνέχεια, η πρόσληψη μαύρης σοκολάτας αυξάνει τις φλεγμονώδεις, καθώς και μη φλεγμονώδεις βλάβες στο ευάλωτο στην ακμή δέρμα.
Ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης επιδεινώνει την ακμή και την κάνει να διαρκεί περισσότερο. Η κατανάλωση σοκολάτας προκαλεί επίσης αύξηση της κοινής ακμής σε άνδρες που είχαν ακμή στο παρελθόν. Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στη λευκή σοκολάτα βρέθηκε ότι επιδεινώνει τις βλάβες ακμής σε πληθυσμούς με τάση για ακμή.
Ατοπική δερματίτιδα
Ο ρόλος της σοκολάτας στην ατοπική δερματίτιδα είναι συζητήσιμος και υπάρχουν αντικρουόμενες μελέτες. Σε μια ιαπωνική μελέτη, η σοκολάτα φάνηκε ότι είναι η πιο κοινή προσβλητική ουσία σε άτομα με ατοπική δερματίτιδα. Όχι μόνο επιδείνωσε προϋπάρχουσες βλάβες αλλά προκάλεσε και νέες.
Η κατανάλωση σοκολάτας από τη μητέρα έχει βρεθεί ότι επιδεινώνει το έκζεμα σε μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά.
Οποιαδήποτε βρεφική ατοπική δερματίτιδα θα πρέπει να εγείρει την υποψία της μητρικής κατανάλωσης κακάο και τροφών που σχετίζονται με ξηρούς καρπούς. Μια μελέτη από την Ιταλία κατέληξε στο συμπέρασμα, αντίθετα, ότι τα ατοπικά παιδιά δεν είχαν υπερευαισθησία στη σοκολάτα.
Αλλεργιογόνο
Οι σοκολάτες μπορεί να περιέχουν μέταλλα όπως μόλυβδο και νικέλιο. Η περιεκτικότητα σε νικέλιο στις πλάκες σοκολάτας ζαχαροπλαστικής ήταν πολύ αμελητέα για να προκαλέσει αντιδράσεις, σύμφωνα με σχετική μελέτη.
Σε άτομα ευαίσθητα στο νικέλιο, το κακάο μπορεί να προκαλέσει συστηματική δερματίτιδα εξ επαφής, η οποία είναι πιο συχνή με τη μαύρη σοκολάτα (0,5 mg/kg) παρά με τη σοκολάτα γάλακτος (0,1–0,5 mg/kg).
Οι ξηροί καρποί και τα στερεά γάλακτος με επένδυση σοκολάτας κατά την επεξεργασία μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις. Αν και η σοκολάτα είναι πηγή βιταμινών, μετάλλων και πολυφαινολών, μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες στο κακάο.
Ευαισθητοποίηση στη σοκολάτα έχει επίσης παρατηρηθεί σε εργάτες ζαχαροπλαστικής σοκολάτας, επιρρεπείς στο άσθμα.
Η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει πολλές δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις όπως κνίδωση, έκζεμα, τοπικό ή γενικευμένο κνησμό, περιφερικό ερύθημα, νοσηρές, σκαλωτές εξανθήματα και ερυθρότητα των αυτιών. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν συστηματικά συμπτώματα όπως σοβαρός πονοκέφαλος, ρινόρροια, φτέρνισμα, συριγμός, ναυτία και κράμπες.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η γιόγκα βοηθά γυναίκες ασθενείς να αντιμετωπίσουν το στρες του καρκίνου [μελέτη]
Φάρμακο για τον θυρεοειδή είναι πιθανόν να εξασθενεί τα οστά των ηλικιωμένων [μελέτη]
Γιατί είναι πρησμένα τα χέρια μου;