Συναγερμό για την αύξηση των κρουσμάτων διφθερίτιδας στην Ευρώπη, κρούει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σε σημερινή έκθεση του ECDC, τονίζεται πως, από τις αρχές του έτους έως και την περασμένη Παρασκευή, αναφέρθηκε αύξηση κρουσμάτων, κυρίως μεταξύ μεταναστών. Έχει, επίσης, αναφερθεί μία ασυνήθιστα αντοχή των απομονωθέντων Corynebacterium (C.) diphtheriae σε κοινά από του στόματος και παρεντερικά αντιβιοτικά.

Κατά τη διάρκεια του έτους, έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη 154 κρούσματα διφθερίτιδας από τις αρχές οκτώ χωρών: Γερμανία (64), Αυστρία (42), Βέλγιο (18), Γαλλία (14), Νορβηγία (7 ), Ολλανδία (5), Ιταλία (3) και Ισπανία (1). Κρούσματα διφθερίτιδας, που συνδέονται με μετανάστες, έχουν επίσης αναφερθεί στην Ελβετία (25) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (53), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό για την Ευρώπη σε 232 κρούσματα.

Η πλειονότητα των περιπτώσεων έχει διαγνωστεί σε μετανάστες που διαμένουν ή εκτίθενται σε κέντρα υποδοχής μεταναστών.

Το C. diphtheriae έχει ανιχνευθεί σε όλες τις περιπτώσεις και η πλειονότητά τους έχει παρουσιάσει τη δερματική μορφή της νόσου.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση περιπτώσεων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τι είναι η διφθερίτιδα

Η διφθερίτιδα είναι μια μολυσματική βακτηριακή ασθένεια, η οποία μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό. Η μετάδοση γίνεται μέσω αερομεταφερόμενων αναπνευστικών σταγονιδίων, άμεση επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις ή άμεση επαφή με εξίδρωμα (παθολογική συγκέντρωση υγρών) από μολυσμένες δερματικές βλάβες.

Μπορεί να εμφανιστεί με αναπνευστικά ή δερματικά (δερματικά) συμπτώματα και, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει την καρδιά, τα νεφρά και το νευρικό σύστημα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η κλινική εικόνα της διφθερίτιδας είναι συμβατή με νόσο της ανώτερης αναπνευστικής οδού, που χαρακτηρίζεται από κυνάγχη, χαμηλού βαθμού πυρετό και προσκολλημένη μεμβράνη που καλύπτει τις αμυγδαλές, το φάρυγγα ή και τη μύτη.

Πιθανό κρούσμα θεωρείται όποιο συμφωνεί με την κλινική περιγραφή, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ούτε έχει επιδημιολογική σύνδεση.

Επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι εκείν που συμφωνεί με την κλινική περιγραφή και είτε έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά είτε έχει επιδημιολογική σύνδεση.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για πιθανά κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους
Η Roche τερματίζει σειρά θεραπευτικών δοκιμών για τον καρκίνο του πνεύμονα