Την έναρξη πιλοτικού προγράμματος για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο.

Αυτό ανέφεραν την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, παρουσιάζοντας στοιχεία για το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων "Σπύρος Δοξιάδης".

Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, υπάρχει συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να ενταχθεί ο καρκίνος του πνεύμονα στο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων.

Ανέφερε πως σχεδιάζεται η έναρξη σχετικού προγράμματος πιλοτικά το 2023, με εξέταση χαμηλής ακτινοβολίας. "Χρειάζεται προσοχή σε σχέση με τον πληθυσμό που επιλέγεται", σχολίασε η κ. Αγαπηδάκη.

Ανακοίνωσε, επίσης, πως από τον Δεκέμβριο ξεκινούν οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, στο πλαίσιο του προγράμματος "Σπύρος Δοξιάδης".

Τόνισε πως δίνεται έμφαση στην πρόληψη, με την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα, σε συνεργασία με τα νοσοκομεία.

Ανέφερε πως η οξεία φάση της πανδημίας υποχωρεί και το πρόγραμμα "Σπύρος Δοξιάδης" επιτρέπει στη χώρα να γυρίσει σελίδα, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και στην προαγωγή της Υγείας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις πυλώνες, 20 δράσεις και προϋπολογισμό άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως είπε, είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας κάνει τέτοια επένδυση στον τομέα της Υγείας, προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο έδαφος σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ο δεύτερος τον προσυμπτωματικό έλεγχο και ο τρίτος την προστασία της Υγείας, όπως αναβάθμιση του ΕΟΔΥ και του συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης.

Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, είναι διαφορετικό από τα τεστ προληπτικού ελέγχου που γίνονται στο κλινικό πλαίσιο. Είναι ένα ευρύ πρόγραμμα, το οποίο αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Σημείωσε πως, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μία στις τέσσερις γυναίκες δεν είχε κάνει τεστ Παπ και μόνο ένα στα δέκα άτομα άνω των 60 ετών είχε κάνει εξέταση για ανίχνευση καρκίνου παχέος εντέρου.

Έχουν γίνει 60.000 εξετάσεις για καρκίνο του μαστού και έχουν βρεθεί 4.000 γυναίκες με ίχνη της νόσου. Η επένδυση στην πρόληψη μπορεί να βελτιώσει την υγεία του πληθυσμού.

Στρατηγικό σχέδιο

Παρουσιάζοντας το νέο Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, η κ. Αγαπηδάκη ανέφερε τα εξής:

Περιλαμβάνει τα προγράμματα:

  • Πρόληψης του καρκίνου του μαστού: 1,3 εκ γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, δωρεάν μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από ιατρό. 
  • Πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: 2,5 εκ γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών, τεστ παπ, hpv dna test, κολποσκόπηση, βιοψία.
  • Καρδιαγγειακά: 5.5 περίπου εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30-70 και ετών, λιπιδαιμικό προφίλ, μεταβολικό σύνδρομο.
  • Πρόληψης καρκίνου παχέος εντέρου: 3,8 εκ άνδρες και γυναίκες, 50-70 ετων, κολονοσκόπηση.

Ακολουθεί εντός του προσεχούς διαστήματος το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο αποτελεί μια από τις δύο βασικές δράσεις για να πετύχει η χώρα μας την εξάλειψη του καρκίνου που οφείλεται στον ιό HPV ως το 2030, στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και περιλαμβάνει:

  • 90% των κοριτσιών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως ως την ηλικία των 15 ετών έναντι του ιού HPV.
  • 70% των γυναικών ηλικίας ως 35 και 45 ετών να έχουν εξεταστεί με υψηλής αποδοτικότητας hpv dna test.
  • 90% των γυναικών που εντοπίζονται με ασθένεια του τραχήλου, να λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία.

Το πρόγραμμα "Σπύρος Δοξιάδης" χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης -Next Generation EU. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος
“Tissue is the issue”: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Διαδικτυακός τζόγος και διαταραχή τυχερών παιχνιδιών