Το Σύνδρομο του καθηλωμένου ατόμου είναι μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή κίνησης που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σσύτημα (τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη).
Ανθρωποι με την πάθηση πρώτα εμφανίζουν δυσκαμψία μυών στον κορμό και με τον καιρό αναπτύσσεται και δυσκαμψία στα πόδια και σε άλλους μυς.
Το σύνδρομο ονομάζεται και Moersch-Woltman και μπορεί να προκαλέσει οδυνηρούς μυικούς σπασμούς οι οποίοι συμβαίνουν τυχαία ή μπορεί να προκληθούν από θόρυβο, συναισθηματική δυσφορία και ελαφρύ άγγιγμα.
Με τον καιρό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή στάσης σώματος. Τα σοβαρά περιστατικά μπορούν να εμφανίσουν περιορισμό της ικανότητας κίνησης ή βαδίσματος. Ορισμένοι χρειάζονται θεραπεία για χρόνια για να ρυθμίσουν τα συμπτώματά τους και να διατηρήσουν ποιότητα ζωής.
Το σύνδρομο είναι εξαιρετικά σπάνιο. Μόνο ένας στο εκατομμύριο διαγιγνώσκεται με αυτό. Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άντρες. Τα συμπτώματα μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά συνήθως μεταξύ 30 και 60 ετών.
Είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε ανθρώπους με ορισμένα είδη νόσων όπως
- Αυτοάνοσες διαταραχές όπως διαβήτη, θυρεοειδίτιδα και λεύκη
- Ορισμένα είδη κακρθνου όπως μαστού, νεφρών, πνεύμονα, παχέος εντέρου, θυρεοειδούς και λεμφώματος Hodgkin’s.
Τα συμπτώματα μπορούν να κάνουν αρκετούς μήνες ή χρόνια να εμφανιστούν. Ορσμένοι παραμένουν σταθεροί για χρόνια ενώ άλλοι αργά επιδεινώνονται.
Η αγωγή βασίζεται στα συμπτώματα. Στόχος είναι να ελεγχθούν και να βελτιωθεί η κινητικότητα και η άνεση.
Μπορεί να δοκιμαστούν βενζοδιαζεπίνες ή baclofen για τη μυική δυσκαμψία και τους σπασμούς. Αντισπασμωδικά μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν τον πόνο. Περιστασιακή χρήση αντιφλεγμονωδών και κορτικοστεροειδών ενδεχομένως μπορεί να είναι χρήσιμα σε ορισμένες περιπτώσεις έξαρσης πόνου.
Άλλες επιλογές είναι η ανοσοσφαιρίνη ενδοφλεβίως, η πλασμαφαίρεση, το rituximab και αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων.
Αποτελεσματικές μη φαρμακευτικές επιλογές είναι μεταξύ άλλων η φυσικοθεραπεία, το μασάζ και ο βελονισμός.
Πηγές:
clevelandclinic.org/
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια