Μια βλάβη σε δύο σημεία, στο κεντρικό υπόγειο δίκτυο ηλεκτροδότησης του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης άφησε για δύο 24ωρα χωρίς ρεύμα ολόκληρη τη λεγόμενη νέα πτέρυγα, που περιλαμβάνει τη Β ΜΕΘ, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τη Στεφανιαία Μονάδα, τις αίθουσες χειρουργείων, το Ακτινολογικό, αξονικό και μαγνητικό τομογράφο, καθώς και μεγάλες κλινικές, όπως η Καρδιολογική, η Καρδιοχειρουργική, η Νευροχειρουργική και η Α' Ορθοπαιδική.

Η βλάβη σημειώθηκε τις μεταμεσονύκτιες ώρες της Κυριακής προς Δευτέρα και αποκαταστάθηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης, σε ημέρα γενικής εφημερίας. Το νοσοκομείο έβγαλε ολόκληρη την πρωινή και απογευματινή εφημερία με τη συνδρομή εφεδρικού υποσταθμού που χρησιμοποιεί η Β' ΜΕΘ και δύο γεννητριών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δυσλειτουργίες στη λειτουργία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatronet.gr από το προσωπικό του νοσοκομείου, αναβλήθηκαν ορισμένα τακτικά χειρουργεία, ενώ συνολικά 15 περιστατικά που έχριζαν εξέτασης στον μαγνητικό και στον αξονικό τομογράφο μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο σε άλλα νοσοκομεία της πόλης για να επιστρέψουν εν συνεχεία στο "Γ. Παπανικολάου". Μεταξύ αυτών ένα περιστατικό διακομιδής γυναίκας από όμορο νομό με εγκεφαλική αιμορραγία που υποβλήθηκε σε αξονική στο ΑΧΕΠΑ, καθώς και ένας πολυτραυματίας, που μεταφέρθηκε για τον ίδιο λόγο στο Παπαγεωργίου. Στην υποδοχή των ΤΕΠ του "Γ. Παπανικολάου" λειτούργησε το ηλεκτρονικό σύστημα προτεραιότητας για τους εισερχόμενους ασθενείς, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν παροδικές διακοπές σε ορισμένους υπολογιστές στη διάρκεια της καταγραφής. Με τον συντονισμό του ΕΚΑΒ, μεγάλο μέρος επειγόντων περιστατικών εξυπηρετήθηκε από το νοσοκομείο "Άγιος Δημήτριος" που συνεφημέρευε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραχρήστος (φωτογραφία), που εργάζεται στο "Γ. Παπανικολάου", με ανακοίνωσή του υποστήριξε πως η κατάσταση που διαμορφώθηκε λόγω της βλάβης δημιούργησε συνθήκες επισφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου. Περιέγραψε εικόνες με εργαζόμενους στα ΤΕΠ να δουλεύουν κυριολεκτικά στο σκοτάδι, ενώ επέκρινε την 3η Υγειονομική Περιφέρεια, λέγοντας πως δεν δέχτηκε να καλυφθεί η εφημερία με την συνδρομή κι άλλων νοσοκομείων.

Mιλώντας στο iatronet.gr, o διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης (φωτογραφία) ανέφερε πως δεν ήταν δυνατή η αλλαγή του προγράμματος εφημέρευσης και πως με βάση τον σχεδιασμό η εφημερία εξελίχθηκε χωρίς σημαντικά προβλήματα.

Από την πλευρά του ο συντονιστής - διευθυντής της Β' ΜΕΘ, Νίκος Καπραβέλος (φωτογραφία), διευκρίνισε πως τα εφεδρικά συστήματα διασφάλισαν την λειτουργία της Μονάδας, ενώ επεσήμανε την ανάγκη γενναίας αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτροδότησης του νοσοκομείου, που δυσκολεύεται πλέον να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες.

Καραχρήστος: Σκηνές απείρου κάλλους

Ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρ. Καραχρήστος έκανε λόγο για "σκηνές απείρου κάλλους" που εκτυλίχθηκαν επί 2 μέρες στο νοσοκομείο.

"Σε ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο, με βαρέως πάσχοντες που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και επείγοντα περιστατικά που χρήζουν άμεσης διάγνωσης και παρέμβασης, είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο ασθενείς να αναγκάζονται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα για στοιχειώδεις εξετάσεις, με κίνδυνο για την υγεία τους, αλλά και υπέρμετρη επιβάρυνση του προσωπικού του νοσοκομείου και του ΕΚΑΒ", ανέφερε και χαρακτήρισε απαράδεκτο στον 21ο αιώνα, παρά την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας να μην έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχει επαρκής ηλεκτροδότηση, ακόμη και σε περίπτωση βλάβης, σε μια τόσο κρίσιμη δομή.

Μπογιατζίδης: Είμαστε σε πλαίσιο ομαλότητας

Η βλάβη εντοπίστηκε σε δύο σημεία, σε κεντρική αρτηρία υπόγειας καλωδίωσης, μήκους 900 μέτρων, σε μεγάλο βάθος, είπε στο iatronet.gr ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Π. Μπογιατζίδης, προσθέτοντας πως από τα μεσάνυχτα της Τρίτης η βλάβη έχει αποκατασταθεί πλήρως.

"Δεν ήταν δυνατό να αλλάξει μια ολόκληρη εφημερία σε ένα μεγάλο νοσοκομείο. Με συντονισμό του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, υπήρχε ο Άγιος Δημήτριος στην εφημέρευση της πόλης και εξυπηρετούσε περιστατικά. Ταυτόχρονα σε πρωινό και απογευματινό επίπεδο, όμορα νοσοκομεία όπου χρειάστηκε εξυπηρέτησαν εξετάσεις. Όλα κύλησαν ομαλά, είμαστε σε ένα πλαίσιο ομαλότητας", σημείωσε, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, διασφαλίστηκε με γεννήτριες η παροχή ρεύματος στην πτέρυγα και εξυπηρετήθηκαν οι ανάγκες.

Για τη μη λειτουργία των ακτινοδιαγνωστικών μηχανημάτων, διευκρίνισε πως τα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, που χρειάζονται σταθερή ροή ρεύματος για την ασφαλή λειτουργία τους, δεν ήταν απευθείας συνδεδεμένα στις γεννήτριες. "Στο πλαίσιο αναβάθμισης, που έχει εκπονηθεί και υποβληθεί, εντάσσεται η απευθείας διασύνδεσή" τους, κατέληξε.

Ν. Καπραβέλος: Χρειαζόμαστε καινούργιο σταθμό

Ο συντονιστής διευθυντής της Β' ΜΕΘ, Ν. Καπραβέλος, διαβεβαίωσε, μιλώντας στο iatronet.gr πως η διακοπή του ρεύματος δεν επηρέασε την λειτουργία της Μονάδας, που νοσηλεύει ασθενείς σε βαριά κατάσταση. "Έχουμε φτιάξει μετά από δική μας απαίτηση έναν υποσταθμό της ΔΕΗ, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε και για τις στοιχειώδεις ανάγκες του υπόλοιπου νοσοκομείου. Ακόμα κι αν κοβόταν ο υποσταθμός, έχουμε εφεδρικές δικές μας γεννήτριες", είπε και πρόσθεσε: "Μόνο για δύο λεπτά στη μετάβαση είχαμε διακοπή, στη διάρκεια της οποίας έκλεισαν και οι πόρτες, επειδή όλα είναι αυτόματα και δεν λειτούργησε το χειροκίνητο".

Με αφορμή το περιστατικό, ο κ. Καπραβέλος επισημαίνει την ανάγκη μεγάλης αναβάθμισης βασικών υποδομών του νοσοκομείου, που όπως και στα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι απαρχαιωμένες. "Όταν δημιουργούνται νέες μονάδες, που αυξάνουν κατά πολύ τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα, είναι επόμενο να υπάρχουν βλάβες αν δεν αναβαθμιστεί η υποδομή", τόνισε, για να προσθέσει: "Υπάρχει πρόταση και από την Τεχνική Υπηρεσία και από το νοσοκομείο, είναι μια δαπάνη αρκετά σημαντική, να ξηλωθεί όλο το σύστημα και να γίνει από την αρχή. Χρειάζεται μια γενναία χρηματοδότηση για να γίνει νέος σταθμός, πολύ μεγαλύτερης δυναμικής".

Ανακοίνωση του νοσοκομείου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης, η διοίκηση του νοσοκομείου αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως "τα χειρουργεία πραγματοποιήθηκαν υπό φυσιολογικές συνθήκες με πολύ μικρό ποσοστό αναβολών ενώ δεν υπήρξε κίνδυνος διακοπής για καμία κρίσιμη λειτουργία του Νοσοκομείου καθώς αυτές υποστηρίζονται με επιπλέον σύστημα αδιάλειπτης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (UPS)".

Μοναδική εξαίρεση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποτέλεσε η λειτουργία του αξονικού τομογράφου η οποία για τεχνικούς λόγους δεν κατέστη δυνατή από εξωτερική παροχή ρεύματος. "Ωστόσο, σε συντονισμό της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, του ΚΕΠΥ - ΕΚΑΒ Β. Ελλάδας και με την συνεργασία των υπόλοιπων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης έγινε διαχείριση όλων των περιστατικών που έχρηζαν τη διενέργεια της συγκεκριμένης εξέτασης".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]