Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στους ηλικιωμένους, καταγράφουν την τελευταία εβδομάδα οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται, δυστυχώς, στις χώρες με τη χειρότερη εικόνα, έχοντας 766 κρούσματα ανά 100.000 σε άτομα άνω των 65 ετών, σχεδόν διπλάσια από τη μέση αναλογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (486 ανά 100.000).

Το χειρότερο είναι πως η χώρα μας διατηρεί αναλογικά τους περισσότερους θανάτους ασθενών με CoViD στην Ευρώπη, με 26,8 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι μόλις 9 ανά εκατομμύριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρήγορο είναι πως μέχρι τα Χριστούγεννα δεν αναμένεται περαιτέρω αύξηση.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τη σημερινή έκθεση του ECDC για την πορεία της πανδημίας στη Γηραιά Ήπειρο.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, στο τέλος της εβδομάδας που έληξε την περασμένη Κυριακή, τα ευρωπαϊκά ποσοστά κρουσμάτων αυξήθηκαν κατά 6%, σε άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και άλλων ηλικιών. Η πληρότητα των νοσοκομείων έχει, επίσης, αυξηθεί, με την πληρότητα στις ΜΕΘ να παραμένει σταθερή.

Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα, έως τα Χριστούγεννα προβλέπονται αυξητικές τάσεις σε κρούσματα και σταθεροποιητικές σε θανάτους. Οι προβλέψεις ανά χώρα είναι οι εξής:

Αύξηση των κρουσμάτων σε 17 από τις 29 χώρες που παρέχουν στοιχεία (Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία).

Αυξητικές τάσεις στους θανάτους σε επτά από τις 29 χώρες που αναφέρουν αυτά τα δεδομένα (Κύπρος, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία και Σουηδία).

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό