Η ανάγκη συστράτευσης των δυνάμεων της επιστημονικής κοινότητας για την υγειονομική θωράκιση της χώρας απέναντι στην τριπλή πανδημία, covid-19, γρίπη και RSV λοίμωξη, τονίστηκε στο πλαίσιο Ημερίδας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022. Στην Ημερίδα που παρακολούθησαν διαδικτυακά εκατοντάδες ιατροί, έκαναν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις,   η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας,  μέλη της επιστημονικής κοινότητας, καθώς και μέλη του Δ.Σ του ΙΣΑ.

Οι έγκριτοι επιστήμονες που συμμετείχαν παρουσίασαν τα νεότερα δεδομένα για την επιδημιολογία,  τη διάγνωση και τη θεραπεία των αναπνευστικών λοιμώξεων και κάλεσαν σε εγρήγορση, τόσο την επιστημονική κοινότητα, όσο και τους πολίτες. Παράλληλα, τόνισαν την ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ,  για να αντεπεξέλθει σε τωρινές και μελλοντικές υγειονομικές απειλές. Όπως ανέφεραν, η αξιοσημείωτη έξαρση των ιώσεων του αναπνευστικού αυτήν την περίοδο, αποδίδεται μεταξύ άλλων, στην απουσία έκθεσης σε ιογενείς λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της καραντίνας που δημιούργησε το λεγόμενο «ανοσιακό χρέος», καθώς και στη μείωση των εμβολιασμών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις παιδιατρικές λοιμώξεις, καθώς όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, οι παιδιατρικές κλινικές έχουν κατακλυστεί αυτή την περίοδο από ασθενείς. Επισημάνθηκε ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση για τις μικροβιακές επιπλοκές που έπονται των ιογενών λοιμώξεων και τονίστηκε η ανάγκη να δοθεί έμφαση στον εμβολιασμό των παιδιών έναντι του πνευμονιόκοκκου και του μηνιγγιτιδόκοκκου.

Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας έκανε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, που κάλεσε σε συστράτευση την Πολιτεία, την επιστημονική κοινότητα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα», είπε χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και πρόσθεσε ότι η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέους υγειονομικούς κινδύνους. Ο κ. Πατούλης, αναφέρθηκε επίσης στον καθοριστικό ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των ιδιωτών ιατρών όπως αναδείχθηκε από την πανδημία, καθώς και στην ανάγκη στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προκειμένου να καταστεί η χώρα μας ασφαλής απέναντι σε τωρινές και μελλοντικές απειλές.  

«Θέλουμε ένα σύστημα υγείας που όχι μόνο θα θεραπεύει τον πολίτη αλλά θα τον διατηρεί υγιή», είπε ο κ. Πατούλης και αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή πολιτική της υγείας και στην προσπάθεια να προσελκύσει η χώρα μας, τον παγκόσμιο ασθενή." Η Υγεία έχει αναπτυξιακή πολιτική, πρέπει να επενδύσουμε για να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που θα προσελκύσει τον παγκόσμιο πολίτη, ενώ θα συμβάλλει ώστε οι επιστήμονες να παραμείνουν στη χώρα μας και να επιστρέψουν όσοι έχουν φύγει τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του ΕΣΥ  στην αντιμετώπιση της νέας υγειονομικής πρόκλησης.

«Η πανδημία έδειξε ότι πρέπει να επενδύσουμε πόρους στο ΕΣΥ και ότι τα χρήματα για την υγεία δεν πρέπει να φοβόμαστε να τα δώσουμε. Εθνικό σύστημα υγείας,  δεν είναι μόνο οι κτιριακές εγκαταστάσεις και οι εξοπλισμοί, είναι κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό. Στη διάρκεια της πανδημίας οι ιδιώτες γιατροί παρείχαν σοβαρές υπηρεσίες και κάλυψαν τα κενά που υπήρχαν στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας. Προσπαθούμε με παρεμβάσεις να κάνουμε το σύστημα πιο ελκυστικό για τους γιατρούς. Έχουμε αποδεχθεί τις προτάσεις του ΙΣΑ για ένα ανοιχτό σύστημα ΠΦΥ, το οποίο δεν θα περιορίζει την κινητικότητα των ιατρών, ενώ επεξεργαζόμαστε επιπλέον κίνητρα, για τους ιδιώτες γιατρούς που θα συμμετάσχουν», τόνισε μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας.

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας ΠΦΥ κ. Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασε στοιχεία για τους εμβολιασμούς του πληθυσμού. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 2,5 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια- που αντιστοιχεί στο 24% του πληθυσμού.

Το ενδιαφέρον πρόγραμμα της Ημερίδας διαρθρώθηκε ως εξής:
Επίσημες τοποθετήσεις

Προεδρείο:

-     Ιωάννης Δατσέρης, Μέλος Δ.Σ. του ΙΣΑ

-     Φώτιος Πατσουράκος, Αρχίατρος ε.α., Α’ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του ΙΣΑ

  • Χαιρετισμός του κ. Θάνου Πλεύρη, Υπουργού Υγείας

«Η ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην αντιμετώπιση της νέας υγειονομικής πρόκλησης»

  • Ομιλία του κ. Γεώργιου Πατούλη, Προέδρου Δ.Σ. του ΙΣΑ & Περιφερειάρχη Αττικής

«Η διαθεσιμότητα των υγειονομικών ενόψει της νέας περιόδου έξαρσης των εποχιακών λοιμώξεων»

  • Εισήγηση του κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας

«Επανεμβολιασμός έναντι του SARS-COV 2 & αντιγριπικός εμβολιασμός: Υπάρχει ανταπόκριση από τους πολίτες και πώς θα βελτιστοποιηθεί το ποσοστό εμβολιασμού

Επιδημιολογία – Πρόληψη – Νοσολογία

            Προεδρείο:

-     Ιωάννης Κεχρής, Ταμίας Δ.Σ. του ΙΣΑ & Αντιπεριφερειάρχης Υγείας στην Περιφέρεια Αττικής

-     Γεώργιος Μαρίνος, Επ. Καθηγητής Γενικής Ιατρικής – Προληπτικής Ιατρικής, Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Μέλος Δ.Σ. του ΙΣΑ

-     Λίλλιαν Μαρκάκη, Αν. Ταμίας Δ.Σ. του ΙΣΑ

Εισηγητές – Θέματα

  • Δημήτριος Παρασκευής, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ

«Η ΤΡΙΠΛΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ: Η εμπειρία από τις χώρες του νότιου ημισφαιρίου»

  • Χαράλαμπος Γώγος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Ομ. Καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών

«ΕΜΒΟΛΙΑ έναντι SARS-COV 2, ιού γρίπης & RSV: Τι ισχύει σήμερα και τι προσδοκούμε για το μέλλον»  

  • Αδαμαντία Λιαπίκου, Πνευμονολόγος, Συντονίστρια-Διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής ΝΝΘΑ

«Αναπνευστικές λοιμώξεις στους ενήλικες και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους: Επιβαρυντικοί παράγοντες, πρόληψη και αντιμετώπιση»

Σχολιαστές:

-     Ιωάννης Καλλιάτσος, Μέλος Δ.Σ. του ΙΣΑ

-     Όλγα Κεσίδου, Μέλος Δ.Σ. του ΙΣΑ

Διάγνωση – Θεραπεία – Αποκατάσταση  

            Προεδρείο:

-     Πολυτίμη Λεονάρδου, Β’ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του ΙΣΑ

-     Σπύρος Προβατάς, τέως Μέλος Δ.Σ. του ΙΣΑ

-     Παναγιώτης Ψυχάρης, Μέλος Δ.Σ. του ΙΣΑ & Πρόεδρος ΠΟΣΕΥΠ ΠΦΥ

Εισηγητές – Θέματα

  • Στυλιανός Χατζηπαναγιώτου, Βιοπαθολόγος-Κλινικός Μικροβιολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ, Διευθυντής Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου Αιγινήτειου Νοσοκομείου

«Άμεση εργαστηριακή ανίχνευση αναπνευστικών ιών: η ταχύτητα έναντι της αξιοπιστίας

  • Γεώργιος Σαρόγλου, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Ομ. Καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Ε. Ντυνάν

«COVID-19: Επικαιροποίηση των οδηγιών αντιμετώπισης στην ΠΦΥ»  

  • Παναγιώτης Μπεχράκης, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Ομ. Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

«Long COVID: Μία νέα νοσολογική οντότητα»

Σχολιαστές:

-     Θεοφάνης Αγγελόπουλος, Μέλος Δ.Σ. του ΙΣΑ

-     Ανδρέας Φουστάνος, Αν. Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. του ΙΣΑ

Παιδιατρική Λοιμωξιολογία

            Προεδρείο:

-     Ιωάννης Νάσιος, Μέλος Δ.Σ. του ΙΣΑ

-     Ευστάθιος Τσούκαλος, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. του ΙΣΑ, πρώην Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ

Εισηγητές – Θέματα

  • Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ»

«Ιογενείς λοιμώξεις στα παιδιά: πρόληψη, προφύλαξη, αντιμετώπιση»

  • Χάρης Β. Κατσαρδής, Επικ. Καθηγητής Παιδοπνευμονολογίας Παν/μιου Κρήτης, τ. Συντονιστής Διευθυντής Παιδιατρικού-Παιδοπνευμονολογικού Τμήματος Γεν. Νοσοκ. Αθηνών "Η ΕΛΠΙΣ", Επίτιμος Πρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων

«Αναπνευστικές ιογενείς λοιμώξεις στα παιδιά: άμεσες και απώτερες επιπτώσεις στους αναπτυσσόμενους πνεύμονες»  

  • Αθανασία Λουρίδα, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Α’ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Επιτροπής Λοιμώξεων, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

«Ο εμβολιασμός κατά SARS-COV 2 στις εγκύους, τις θηλάζουσες, τα παιδιά και τους εφήβους»

Σχολιαστές:

-     Σωτήριος Καλιαμπάκος, Μέλος Δ.Σ. του ΙΣΑ

-     Αναστάσιος Χατζής, τέως Μέλος Δ.Σ. του ΙΣΑ

Κεντρική επιμέλεια

Γεώργιος Πατούλης, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΙΣΑ & Περιφερειάρχης Αττικής

Οργανωτική Επιτροπή

Φώτιος Πατσουράκος, Γεώργιος Μαρίνος, Αναστάσιος Χατζής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι