Τη Μονάδα Κλινικών Ερευνών του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που βρίσκεται στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και είναι η μοναδική στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών φάσης Ι, εγκαινίασε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022.
Η καινοτόμα Μονάδα είναι μια από τις τέσσερις της Ειδικής Μονάδας Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΕΜΒΙΕΕ) του ΑΠΘ και, εκτός από την πραγματοποίηση κλινικών μελετών στόχο έχει την εκπόνηση μελετών βιοϊσοδυναμίας και θεραπευτικής ισοδυναμίας, φαρμακοεπαγρύπνησης και φαρμακοεπιδημιολογίας. Στις αρχές του 2023 αναμένεται να ξεκινήσουν τρεις μελέτες φαρμάκων: η πρώτη είναι μελέτη φάσης Ι, η δεύτερη βιοϊσοδυναμίας και η τρίτη φάσης ΙΙ και αφορά την ανάπτυξη εμβολίου για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).
Εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, η κ. Γκάγκα εξήρε την πρωτοβουλία του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου και του ΑΠΘ για τη δημιουργία της καινοτόμου Μονάδας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «Η καινούρια Μονάδα Κλινικών Ερευνών μας ενδιαφέρει πολύ. Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου καταρχήν είναι πρωτοπόρο σε πολλά πράγματα όπως είναι και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Και βέβαια είναι και προσωπική επιθυμία του Πρωθυπουργού, ο οποίος έχει ξεκινήσει μια ομάδα επιστημόνων και της ελληνικής διασποράς στο εξωτερικό, αλλά και ξένων επιστημόνων για την πρόοδο της βιοτεχνολογίας και για την έρευνα, για τους νέους ερευνητές και στα πανεπιστήμια και στα ιατροτεχνολογικά ινστιτούτα, αλλά επίσης και την προσέλκυση επενδύσεων στη βιοτεχνολογία που είναι πάρα πολύ σημαντικές για τη χώρα». Η κ. Γκάγκα πρόσθεσε: «Έχουμε να ατενίσουμε ένα πολύ καλό μέλλον και για τους νέους ερευνητές και τη χώρα γενικά. Θέλουμε πολύ να προσελκύσουμε επενδύσεις αλλά θέλουμε και να υπάρχει ο ζωοδότης της έρευνας, που στην Ελλάδα είμαστε πολλοί καλοί».
Η Μονάδα Κλινικών Ερευνών
Η πρώτη Μονάδα Κλινικών Ερευνών στην Ελλάδα λειτουργεί σε χώρο 500 τ.μ., στον 4ο όροφο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, διαθέτει 18 κλίνες και υποστηρίζεται από πιστοποιημένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό 30 ατόμων, όπως ανέφερε ο επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας ΑΠΘ Γιώργος Παπαζήσης, κατά την εκδήλωση παρουσίασης της ΕΜΒΙΕΕ στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.
Στη δομή, τους στόχους, τις πιστοποιήσεις, τη στελέχωση, το στίγμα της λειτουργίας της ΕΜΒΙΕΕ αλλά και την υπεραξία της αναφέρθηκαν ο πρόεδρός της και πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ καθηγητής Καρδιοχειρουργικής Κυριάκος Αναστασιάδης, ο εκτελεστικός διευθυντής, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ Αστέριος Καραγιάννης και οι εκπρόσωποι της ΕΜΒΙΕΕ.
Όπως τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, η ΕΜΒΙΕΕ αποτελεί μια πρωτοβουλία του ΑΠΘ για την υποστήριξη και προαγωγή της βιοϊατρικής έρευνας και εκπαίδευσης, που βασίζονται σε διεπιστημονικές προσεγγίσεις και περιλαμβάνουν την Ιατρική, τη Βιολογία, τη Γενετική, τη Φαρμακολογία και τη Βιοϊατρική Πληροφορική.
Ο πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου Μιχάλης Καραβιώτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η πρότυπη μονάδα θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην επιστήμη, τον ασθενή και την οικονομία και τόνισε ότι το Γ.Ν. Παπαγεωργίου υποστηρίζει εμπράκτως την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και είναι θετικό απέναντι σε κάθε παρόμοια πρωτοβουλία.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των πολιτειακών αρχών, της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων της πόλης, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό, ενώ τις ευλογίες του έδωσε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μία κλινική "φάντασμα", που παραμένει στα χαρτιά 8 χρόνια μετά την ίδρυσή της
Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου ωοθηκών με συμμετοχή του ΕΚΠΑ
Νέα πτώση ασανσέρ σε νοσοκομείο - Αυτή τη φορά στο Παίδων "Αγία Σοφία"