Η θλίψη είναι το συναίσθημα που βιώνουμε όταν αντιμετωπίζουμε κάποια απώλεια, όταν κάτι πηγαίνει πολύ λάθος ή ένα πολύ σοβαρό γεγονός. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο συναίσθημα να επεξεργαστούμε, αλλά και να ζήσουμε μαζί του. Αλλά ο στόχος δεν πρέπει να είναι να ζήσουμε μια ζωή χωρίς θλίψη. Όπως όλα τα συναισθήματα, έτσι και η θλίψη μάς βοηθά να κατανοήσουμε τις πράξεις μας, τις συμπεριφορές μας και τον εαυτό μας.
Όπως είπαμε πιο πάνω, ο σκοπός δεν πρέπει να είναι να διώξουμε τη θλίψη και να μην την αισθανθούμε ξανά. Αυτό είναι αδύνατο. Ένα συναίσθημα που αρνούμαστε να το ακούσουμε ή να αναγνωρίσουμε την παρουσία του είναι και ένα συναίσθημα που έχει πολλή δύναμη εναντίον μας. Αντί να αποφεύγετε το ζήτημα ή να προσπαθείτε να καλύψετε τη θλίψη με άλλα μέσα (οτιδήποτε, από δουλειά μέχρι φαγητό ή εξαρτήσεις), ψάξτε να βρείτε τις πληροφορίες που μπορείτε να πάρετε από τη θλίψη. Γιατί είναι εκεί; Πότε ξεκίνησε και τι μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση; Με ποιους τρόπους μπορείτε να την εκφράζετε σωστά και να μη σας επηρεάζει την καθημερινή ζωή;
Εδώ είναι τα εργαλεία που προτείνουν ειδικοί ψυχικής υγείας να δοκιμάσετε όταν αισθάνεστε λυπημένοι, για να πάρετε πίσω τον έλεγχο.
Διάλειμμα για ερωτήσεις
Ένα μεγάλο κομμάτι του να αναγνωρίζουμε συναισθήματα που μας είναι ξένα (ή που κρατούσαμε ξένα) είναι ότι πρέπει να περνάμε αρκετό χρόνο να τα σκεφτόμαστε. Και είναι η στιγμή, όποτε νιώθετε τη θλίψη να έρχεται, να κάνετε ερωτήσεις. Και επειδή αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, σκεφτείτε να καταγράψετε κάπου αυτές τις σκέψεις σας. Αν μη τι άλλο, η καταγραφή τους μπορεί να σας βοηθήσει να τις βάλετε σε μια σειρά και να μην είναι χαώδεις στο μυαλό σας.
Η νοσταλγία δεν βοηθά
Είναι πολύ εύκολο να θυμηθούμε παλιότερες εποχές που τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα για εμάς, και να περάσουμε από τη νοσταλγία στην απόγνωση ότι τα πράγματα δεν θα ξαναγίνουν έτσι. Αυτό μπορεί να κάνει τη θλίψη χειρότερη, ή μπορεί να δημιουργήσει όχι και τόσο υγιεινές άμυνες - ναι, η νοσταλγία μπορεί να γίνει επικίνδυνη για έναν άνθρωπο που δεν βρίσκεται σε καλή στιγμή της ζωής του. Αντί να μένετε στο παρελθόν και να καταδικάζετε το μέλλον, κάντε απλά μαθηματικά: Ποια πράγματα που συνέβαιναν τότε και μου προκαλούσαν ευτυχία μπορώ να ξαναφέρω στην καθημερινότητά μου; Ποια καινούρια πράγματα μπορώ να δοκιμάσω; Η εμμονή με το παρελθόν μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν θα ξαναφτάσουμε σε τέτοια ύψη, και γίνεται λίγο αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Η σωστή απόσπαση προσοχής
Υπάρχουν τρόποι να αποσπάσουμε την προσοχή μας για λίγο από τη θλίψη και να μειώσουμε την έντασή της. Αν αυτοί οι τρόποι, όμως, είναι σε βάρος της καθημερινής μας ζωής, τότε η κατάσταση μάλλον θα γίνει χειρότερη. Για παράδειγμα, είναι καλό να διαβάσουμε ένα βιβλίο για να χαλαρώνουμε από τις αρνητικές σκέψεις. Είναι κακό να διαβάζουμε όλη μέρα για να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάτι άλλο.
Μην ξεχνάτε τα θετικά
Τα θετικά υπάρχουν καθημερινά, είτε το θέλουμε, είτε όχι. Και μερικά από αυτά τα δημιουργούμε εμείς. Η θλίψη είναι ένα συναίσθημα που καταπολεμείται από τα μικρά και καθημερινά, μιας και της δίνουμε λιγότερο χώρο - αλλά και λιγότερες αιτίες για να υπάρχει.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου σε ισχύ νέα πλατφόρμα για την Υγεία
Σύντομο ερωτηματολόγιο δίνει πληροφορίες για τον κίνδυνο εμφάνισης 19 χρόνων νόσων
Οι μεγαλύτερες ιατρικές εξελίξεις και έρευνες του 2024 που δίνουν ελπίδα