Ο ξαφνικός τερματισμός της πολιτικής της ‘μηδενικής Covid’ στην Κίνα προκάλεσε ανησυχίες για εκτεταμένες μολύνσεις μεταξύ του ευπαθούς, μη εμβολιασμένου πληθυσμού με χαμηλή φυσική ανοσία που μπορεί να ασκήσει σοβαρές πιέσεις στο σύστημα υγείας και να οδηγήσει σε έως 2 εκατ. θανάτους, ή και περισσότερους, σύμφωνα με διαφορες ερευνητικές ομάδες.

Νέες αναλύσεις από διάφορα προγνωστικά μοντέλα προβλέπουν ότι το εκ νέου ’άνοιγμα’ των δραστηριοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε έως 2,1 εκατ. θανάτους. Έως χθες, η Κίνα είχε καταγράψει επίσημα 5.242 θανάτους που συνδέονται με την Covid κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ένα ελάχιστο ποσοστό σε σχέση με τον πληθυσμό της που φθάνει το 1,4 δισεκ. κατοίκους.

Πάνω από 2 εκατομμύρια

Ο Τζόου Τζιατόνγκ, επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών στην περιοχή Γκουανγκσί, στη νοτιοδυτική Κίνα, ανέφερε τον περασμένο μήνα σε μελέτη που δημοσιεύθηκε από το επιστημονικό περιοδικό Shanghai Journal of Preventive Medicine ότι η ηπειρωτική Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με πάνω από 2 εκατομμύρια θανάτους εάν χαλαρώσει τους περιορισμούς της COVID με τον ίδιο τρόπο που έκανε το Χονγκ Κονγκ φέτος. Οι μολύνσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν σε πάνω από 233 εκατομμύρια, σύμφωνα με την πρόβλεψή του.

1,55 εκατομμύρια

Τον Μάιο, επιστήμονες στην Κίνα και τις ΗΠΑ εκτίμησαν ότι η Κίνα κινδυνεύει με πάνω από 1,5 εκατ. θανάτους λόγω COVID εάν εγκαταλείψει την αυστηρή πολιτική της ‘μηδενικής COVID’ χωρίς μέτρα προστασίας, όπως αύξηση του εμβολιασμού και πρόσβαση σε θεραπείες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine.

Προέβλεψαν ότι η κορύφωση της ζήτησης για μονάδες εντατικής θεραπείας θα ξεπερνά κατά 15 φορές τη δυναμικότητα, προκαλώντας περίπου 1,5 εκατ. θανάτους, με βάση τα παγκόσμια στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για τη σοβαρότητα του παραλλαγμένου στελέχους.

Ωστόσο, οι ερευνητές --μεταξύ των οποίων οι βασικοί συντάκτες ήταν από το πανεπιστήμιο Fudan στην Κίνα-- ανέφεραν ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά εάν το βάρος δοθεί στον εμβολιασμό.

Εως 2,1 εκατομμύρια

Η Κίνα μπορεί να καταγράψει από 1,3 εκατ. έως 2,1 εκατ. νεκρούς εάν άρει την πολιτική της ‘μηδενικής COVID’, λόγω των χαμηλών ποσοστών βασικού εμβολιασμού και χορήγησης αναμνηστικών δόσεων καθώς και έλλειψης υβριδικής ανοσίας, ανέφερε η βρετανική εταιρία επιστημονικών πληροφοριών και ανάλυσης Airfinity στα τέλη Νοεμβρίου.

Πηγές:
euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό