Το 2022, οι φαρμακευτικές εταιρείες στη Γερμανία παρείχαν νέες θεραπευτικές επιλογές για περισσότερες από 60 ασθένειες και δημιούργησαν νέες επιλογές και δυνατότητες πρόληψης για τέσσερις ασθένειες.

Στην ετήσια καταμέτρησή του, ο Σύνδεσμος ερευνητικών Φαρμακευτικών Εταιρειών  - vfa (απασχολεί πάνω από 50 συνεργάτες , που με τη σειρά τους εκπροσωπούν περισσότερους από 94.000 εργαζόμενους των φαρμακευτικών εταιρειών που βασίζονται στην έρευνα) καταλήγει σε 49 φάρμακα με νέα δραστικά συστατικά που κυκλοφόρησαν φέτος στην γερμανική αγορά.

Η έμφαση δόθηκε στα φάρμακα κατά της Covid-19, τον καρκίνο του πνεύμονα και τις σπάνιες ασθένειες.

Περιλαμβάνονται επίσης τέσσερις γονιδιακές θεραπείες.

Κάθε χρόνο κυκλοφορούν στην αγορά της Γερμανίας 25 έως 50 νέα φάρμακα. Οι κλινικές δοκιμές είναι επίσης υπεύθυνες για την επιτυχία αυτή - ωστόσο, η σημασία της Γερμανίας ως τόπου διεξαγωγής κλινικών δοκιμών έχει μειωθεί και υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια. 

Εκτός από τα 49 φάρμακα με νέα δραστικά συστατικά, υπήρξε επέκταση της άδειας κυκλοφορίας για 24 φάρμακα που ήταν ήδη διαθέσιμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του vfa, τα παρασκευάσματα αυτά καλύπτουν συνολικά περισσότερες από 60 ενδείξεις. 

Οκτώ από τα νεοεισαχθέντα φάρμακα προορίζονται για τη θεραπεία συμπαγών όγκων, τέσσερα από αυτά κατά του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC).

Ένα άλλο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα αποσύρθηκε από την αγορά σχετικά γρήγορα, επειδή δεν αναγνωρίστηκε ότι είχε πρόσθετο όφελος στη διαδικασία AMNOG, οπότε δεν περιλαμβάνεται στην καταμέτρηση του vfa.

"Μπορεί να χρειαστεί να έχουμε τέτοιες αποσύρσεις πιο συχνά το 2023", ανακοίνωσε ο πρόεδρος του vfa, Han Steutel, επειδή ο νομοθέτης έχει αυστηροποιήσει τις απαιτήσεις για τη διαδικασία AMNOG σε βάρος των ασθενών και των κατασκευαστών.

Άλλα πέντε νέα σκευάσματα προορίζονται για ασθενείς με καρκίνο του αίματος. Επτά προϊόντα απευθύνονται σε ανοσολογικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου ενός για την ατοπική δερματίτιδα (abrocitinib, Cibinqo®) και το άσθμα (tezepelumab, Tezspire®).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα δημόσια φαρμακεία παρουσιάζει το ένα από τα δύο φάρμακα για "νευρολογικές παθήσεις χωρίς αυτοάνοσο στοιχείο".

Πρόκειται για το daridorexant (Quviviq™), ένα νέο ηρεμιστικό για τον ύπνο. Το άλλο είναι το Eptinezumab (Vyepti®), ένα άλλο αντίσωμα για την προφύλαξη από την ημικρανία, το οποίο χορηγείται με έγχυση και όχι με ένεση.
Επτά νέα εμβόλια, έξι νέα αντιμολυσματικά

Ο vfa καταμετρά έξι σκευάσματα κατά του Covid-19: το Paxlovid™ με το συνδυασμό δραστικής ουσίας Nirmatrelvir/Ritonavir καθώς και το Sotrovimab (Xevudy®) και το συνδυασμό αντισωμάτων Tixagevimab/Cilgavimab (Evusheld®) για θεραπεία, καθώς και τα πρόσφατα εισαχθέντα εμβόλια της Sanofi (Vidprevtyn Beta®), της Valneva και της Novavax (Nuvaxovid®).

Το molnupiravir (Lagevrio®), από την άλλη πλευρά, δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση από την ΕΕ και, ως εκ τούτου, δεν έχει κυκλοφορήσει επίσημα στην αγορά. 

Επιπλέον, υπάρχουν επτά άλλα αντιμολυσματικά, συμπεριλαμβανομένου ενός εμβολίου κατά της χολέρας, ενός εμβολίου για την ηπατίτιδα Β και δύο εμβολίων για τον πνευμονιόκοκκο. Η εραβασικλίνη (Xerava®) είναι ένα νέο αντιβιοτικό και δύο άλλα αντιιικά: η μαριμπαβίρη (Livtencity®) για λοιμώξεις από τον κυτταρομεγαλοϊό (CMV) και το Tecovirimat για την ευλογιά, την πανώλη των βοοειδών και την Mpox.

Πάνω από το ένα τρίτο των νέων φαρμάκων είναι ορφανά φάρμακα, δηλαδή αφορούν σπάνιες ασθένειες που πλήττουν λιγότερους από πέντε στους 10.000 πολίτες της ΕΕ.

Πέντε από τα νέα φάρμακα είναι φάρμακα προηγμένων θεραπειών (ΑΤΜΡ), τέσσερα από τα οποία είναι γονιδιακές θεραπείες: δύο για τη θεραπεία σπάνιων καρκίνων, δύο για τη μακροπρόθεσμη θεραπεία εξίσου σπάνιων κληρονομικών ασθενειών. Το πέμπτο ATMP είναι ένα βιοτεχνολογικά επεξεργασμένο προϊόν ιστού για τη θεραπεία ατελειών του αρθρικού χόνδρου.

"Οι εντυπωσιακοί αριθμοί και το ευρύ ιατρικό φάσμα δείχνουν ότι η καινοτόμος δύναμη του κλάδου μας είναι άθικτη", δήλωσε ο Steutel, αλλά προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί σύντομα να αλλάξει. "

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο νόμος για την οικονομική σταθεροποίηση των ασφαλιστικών ταμείων που μόλις ψηφίστηκε, με τις εκτεταμένες απαιτήσεις για εκπτώσεις, δεν είναι φτιαγμένος για να προσελκύσει τους κατασκευαστές να προσφέρουν άμεσα νέα φάρμακα και στη Γερμανία. Η γερμανική αγορά θα χάσει μεγάλο μέρος της παλιάς της έλξης για καινοτόμα προϊόντα", δήλωσε ο πρόεδρος του vfa.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα TRANSiTION : Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων με έμφαση στην Ογκολογία.
Γιατί έχω αυξομειώσεις στο βάρος μου;
Πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες- Από τον τζουντόκα Θ. Τσελίδη