Ένα φλυτζάνι ωμό κουνουπίδι, είναι γεμάτο βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, με μόλις 30 θερμίδες και πέντε γραμμάρια υδατάνθρακες και έχει αντιγηραντικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Το ταπεινό αυτό λαχανικό, έχει ιδιότητες που μπορεί να εκπλήξουν. Από μαγειρική άποψη, το κουνουπίδι είναι σχετικά ήπιο από μόνο του. Όταν συνδυάζεται με τα σωστά συστατικά, μπορεί να αποτελέσει μία πολύτιμη και πλήρη τροφή. Περιέχει κυρίως νερό και φυτικές ίνες και μεγάλες ποσότητες από βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Τα οφέλη για την υγεία του κουνουπιδιού περιλαμβάνουν: υψηλή θρεπτική αξία, αντιφλεγμονώδη δράση, ικανότητα πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου, αντιγηραντικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες, είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών και συμβάλλει στον υγιή έλεγχο του σωματικού βάρους.

Ένα φλιτζάνι ωμό κουνουπίδι παρέχει πάνω από το 75% του ημερήσιου ελάχιστου στόχου για βιταμίνη C. Εκτός από την υποστήριξη του ανοσοποιητικού, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την επιδιόρθωση του DNA, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, κολλαγόνου και σεροτονίνης (προάγει την ευτυχία και τον υγιή ύπνο).

Το κουνουπίδι είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Κ και παρέχει το 20% του ημερήσιου στόχου ανά φλιτζάνι. Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και η έλλειψή της μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταγμάτων.

Το κουνουπίδι περιέχει επίσης χολίνη, περίπου το 10% του ημερήσιου στόχου ανά φλιτζάνι. Σύμφωνα με το NIH, η χολίνη παίζει ρόλο στον ύπνο, στη μνήμη, στη μάθηση και στην κίνηση των μυών. Παρέχει μικρότερες ποσότητες άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β, του φωσφόρου, του μαγγανίου, του μαγνησίου και του καλίου.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Οι βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται στο κουνουπίδι είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή, όπως αναφέρθηκε σε παλαιότερη δημοσίευση στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Είναι, επίσης, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων τύπων που είναι γνωστό ότι καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται όταν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής ελεύθερων ριζών που βλάπτουν τα κύτταρα και της ικανότητας του σώματος να αντιμετωπίσει τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συστηματική φλεγμονή, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης γήρανσης και ασθενειών.

Το κουνουπίδι είναι μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών, στην οποία περιλαμβάνονται τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το μπρόκολο. Συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Περιέχουν φυσικές ουσίες που προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Οι φυσικές ουσίες στο κουνουπίδι και σε άλλα σταυρανθή λαχανικά έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζουν τις καρκινογόνες ουσίες και την ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου.

Καταπολεμά τη γήρανση

Η σουλφοραφάνη, μια φυσική ουσία που βρίσκεται στο κουνουπίδι και σε άλλα σταυρανθή λαχανικά, λειτουργεί σε κυτταρικό επίπεδο για να εξουδετερώνει τις τοξίνες, να μειώνει τη φλεγμονή και να προστατεύει το DNA, σύμφωνα με τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό GeroScience, έδειξε ότι η σουλφορφάνη μπορεί να επηρεάσει τα γονίδια με τρόπους που επιβραδύνουν τη βιοχημική διαδικασία της γήρανσης. Παλαιότερη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Austin Journal of Cerebrovascular Disease & Stroke, δείχνει ότι η ένωση μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου, να υποστηρίξει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και να επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία.

Βοηθά στην αποτοξίνωση

Το κουνουπίδι περιέχει ένζυμα που εμπλέκονται στην αποτοξίνωση. Καθαρίζουν το σώμα από τοξίνες και άχρηστα προϊόντα. Οι επαγγελματίες Υγείας αντιπαθούν τη λέξη αποτοξίνωση, επειδή συχνά χρησιμοποιείται υπερβολικά. Σημαίνει, ουσιαστικά, βοήθεια στην απενεργοποίηση δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών ή στην ταχύτερη αποβολή τους από το σώμα. Η κατανάλωση κουνουπιδιού και άλλων σταυρανθών λαχανικών υποστηρίζει τη διαδικασία αποτοξίνωσης.

Πλούσιο σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες που περιέχει, βοηθούν στην υγεία του πεπτικού συστήματος, προάγουν την κανονικότητα του εντέρου και τροφοδοτούν ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο που συνδέονται με αντιφλεγμονώδη δράση, βελτιώνει το ανοσοποιητικό και τη διάθεση.

Υγιής απώλεια βάρους

Οι φυτικές ίνες του κουνουπιδιού υποστηρίζουν τη διαχείριση του βάρους ενισχύοντας τον κορεσμό, καθυστερώντας την επιστροφή της πείνας και βοηθώντας στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Ένα φλιτζάνι ωμό κουνουπίδι παρέχει επίσης περίπου 99 γραμμάρια νερό, το οποίο βοηθά στον κορεσμό. Η κατανάλωση κουνουπιδιού στη θέση του λευκού ρυζιού μπορεί να εκτοπίσει σοβαρά τις θερμίδες και τους υδατάνθρακες, χωρίς να χρειάζεται να θυσιάσετε τον όγκο της προσλαμβάνουσας τροφής. 

Προσοχή

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το κουνουπίδι μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές σε ορισμένους - ιδιαίτερα σε αυτούς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή IBS. Εάν έχετε ένα ευαίσθητο πεπτικό σύστημα ή δεν είστε συνηθισμένοι να τρώτε πολλές φυτικές ίνες, δεν είναι ασυνήθιστο να αντιμετωπίζετε κάποια προβλήματα γαστρεντερικού συστήματος όταν αυξάνετε την πρόσληψη κουνουπιδιού.

Πηγές:
health.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD