Ολόκληρο το 2023 θα ισχύσει η απαλλαγή από τη συμμετοχή στα φάρμακα των τέως δικαιούχων του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).

Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία, η οποία κατατέθηκε σήμερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Ανακουφιστική Φροντίδας.

Στο άρθρο 4 της τροπολογίας - προσθήκης, που παρατίθεται πιο κάτω, επισημαίνεται πως το άρθρο 2 του νόμου 4655/20, περί ρυθμίσεων στους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ τροποποιείται, ως προς καταληκτική ημερομηνία εψαρμογής του αντισταθμιοτικού μέτρου πλήρους απαλλαγής των δικαιούχων από συμμετοχή ψαρμακευτική δαπάνη, και διαμορψώνεται ως εξής:

1. Όσους, κατ’ εψαρμογή του άρθρου 92 του ν. 4387/2016 (Ν 85), στερήθηκαν σταδιακά παροχή του ΕΚΑΣ ημερομηνία οριστικής κατάργηοής του 31η Δεκεμβρίου 2019, εψαρμόζεται ως αντισταθμιστικό μέτρο για χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι τις 31η Δεκεμβρίου 2023, πλήρης απαλλαγή τους από συμμετοχή ψαρμακευτική δαπάνη".

2. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 2 του ίδιου νόμου, από φράση "Η δαπάνη που προκαλείται ΕΟΠΥΥ από εφαρμογή παρ. 1" και πριν από φράση "καλύπτεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ", προστίθεται ψράση "δύναται να" και η παράγραφος 3 του άρθρου 2 διαμορφώνεται ως εξής:

3. Η δαπάνη που προκαλείται ΕΟΠΥΥ από εψαρμογή παρ. δύναται να καλύπτεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ από κρατικό προϋπολογισμό και συνυπολογίζεται συνολικό όριο ψαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, πέραν του οποίου ενεργοποιείται μηχανισμός αυτόματης επιστροΦής του άρθρου 11 του ν. 4052/2012 (Α’ 41)".

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD