Οι εργαζόμενοι σε βάρδιες δεν μολύνθηκαν με SARS-CoV-2 συχνότερα από άλλα άτομα σε μια διεθνή έρευνα.

Ωστόσο, υπέφεραν από σοβαρά συμπτώματα πολύ πιο συχνά, όπως δείχνει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο "Chronobiology International".

Η συχνή εναλλαγή μεταξύ ημερήσιας και νυχτερινής βάρδιας, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του κιρκάδιου βιορυθμού που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία.

Μεταξύ των επίφοβων συνεπειών είναι η αύξηση του κινδύνου μόλυνσης, την οποία διερεύνησε μια ομάδα με επικεφαλής τον Bjørn Bjorvatn από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στο πλαίσιο της "International COVID Sleep Study-II".

Συνολικά 7.141 εργαζόμενοι από 15 χώρες ερωτήθηκαν το διάστημα μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου 2021 σχετικά με ασθένειες από το CοViD-19. Η υπόθεση ότι οι εργαζόμενοι σε βάρδιες είναι πιο πιθανό να μολυνθούν συχνότερα δεν επιβεβαιώθηκε.

Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου στο χώρο εργασίας ήταν η εναλασσόμενη άμεση επαφή με άλλους ανθρώπους.

Ο Bjorvatn βρίσκει 55% αυξημένο κίνδυνο για τους εργαζόμενους με "πρόσωπο με πρόσωπο" επαφές. Η προσαρμοσμένη αναλογία πιθανοτήτων (aOR) 1,55 ήταν στατιστικά σημαντική με διάστημα εμπιστοσύνης 95% από 1,12 έως 2,14.

Η εργασία σε βάρδιες επηρέασε, ωστόσο, τη σοβαρότητα της νόσου.

Οι εργαζόμενοι σε βάρδιες είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι είχαν μέτρια έως απειλητική για τη ζωή CoViD-19 και είχαν σχεδόν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν.

Η μελέτη επιβεβαιώνει έτσι την υπόθεση ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον Bjorvatn, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανταπόκριση στον εμβολιασμό είναι χειρότερη στους ανθρώπους μετά από στέρηση ύπνου.

Ο ερευνητής ύπνου συμβουλεύει επομένως τους εργαζόμενους σε βάρδιες να εμβολιάζονται μετά από μια καλή νύχτα ξεκούρασης.

Πηγές:
Chronobiology International

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό