Επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της CoViD έως την 1η Ιανουαρίου, αναμένουν για την Ελλάδα οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σε σημερινή τους έκθεση, σημειώνουν πως τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν αυξητικές τάσεις στα κρούσματα σε 14 από τις 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέχουν στοιχεία. Πρόκειται για τις: Βέλγιο, Κύπρο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Σλοβενία και Σουηδία.

Όπως αναφέρουν, στο τέλος της εβδομάδας που έληξε την περασμένη Κυριακή, αυξήθηκαν κατά 7% τα κρούσματα σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια εβδομάδα, η μέση ηλικία των διασωληνωμένων με CoViD στην Ελλάδα ανήλθε στα 77 έτη, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί το 2022.

Τα στοιχεία του ECDC δείχνουν πως η χώρα μας έχει δείκτη 14ημέρου 652 κρούσματα CoViD ανά 100.000 κατοίκων, έναντι μέσης ευρωπαϊκής αναλογίας 427, και διατηρεί την έκτη υψηλότερη θέση.

Οδυνηρή παραμένει η κατάσταση στον δείκτη των θανάτων, με την Ελλάδα να έχει 27,1 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έχοντας την τρίτη χειρότερη θέση. Ενδεικτικό είναι πως η μέση ευρωπαϊκή αναλογία είναι μόλις 10,4 θάνατοι ανά εκατομμύριο.

Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν πως η αυξημένη ανάμειξη μεταξύ των γενεών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι πιθανό να αυξήσει την έκθεση των ευάλωτων ομάδων σε ιούς του αναπνευστικού.

Οι διακοπές θα επιφέρουν, επίσης, αλλαγές στη συχνότητα καταγραφής των κρουσμάτων, στα τεστ και στη συμπεριφορά αναζήτησης υγειονομικής φροντίδας. Όλα αυτά, θα περιπλέξουν την ερμηνεία των επιδημιολογικών δεδομένων τις επόμενες εβδομάδες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό