Ο εντατικολόγος και γενικός ιατρός, δρ Δημήτρης Σίσκος (φωτογραφία), διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στην Κολωνία, ενώ καλύπτει εφημερίες ως εντατικολόγος στη ΜΕΘ του Ευαγγελικού Νοσοκομείου του Μπέργκις Γκλάντμπαχ και ως γενικός ιατρός στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών άλλων νοσοκομείων της ευρύτερης περιοχής. Μιλώντας στο iatronet.gr σκιαγραφεί την εικόνα που επικρατεί αυτόν τον χειμώνα στη χώρα, έπειτα από σχεδόν 3 χρόνια πανδημίας. Τα νοσοκομεία κατακλύζονται, αυτή τη φορά όχι τόσο από COVID-19, όσο από την έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων κυρίως σε παιδιά, που απειλούν με «έμφραγμα» τις παιδιατρικές κλινικές.
Η πρωτοβάθμια ως ανάχωμα
Παρότι δεν είναι παιδίατρος, ο Θεσσαλονικιός γιατρός καλείται αρκετά συχνά να δει και απλά παιδιατρικά περιστατικά που προσέρχονται είτε στα επείγοντα των νοσοκομείων είτε στο ιδιωτικό του ιατρείο, προκειμένου οι γιατροί της συγκεκριμένης ειδικότητας να αναλάβουν τις πολλές βαριές περιπτώσεις. Πριν από λίγες μέρες έλαβε και ο ίδιος στο e-mail του μια αγωνιώδη ειδοποίηση από τον κρατικό ασφαλιστικό φορέα, που καλούσε όλους τους οικογενειακούς γιατρούς να αποτελέσουν "ανάχωμα" πρωτοβάθμιας φροντίδας, σύμφωνα με τον ρόλο τους και να μην παραπέμπουν τα εύκολα περιστατικά στα νοσοκομεία, που δέχονται πολύ μεγάλη πίεση. "Μάς έλεγε ουσιαστικά μη στέλνετε τα παιδιά στο νοσοκομείο για μια απλή ίωση. Ασχοληθείτε εσείς μαζί τους, σύμφωνα με τις οδηγίες, εξετάστε τα, δώστε μια αντιβίωση π.χ. για μια ωτίτιδα, παρακολουθήστε τα", σημειώνει.
Οι παιδιατρικές κλινικές στο κρατίδιο της Βεστφαλίας - Ρηνανίας, αλλά και σε ολόκληρη τη γερμανική επικράτεια είναι ασφυκτικά γεμάτες, λόγω της τριπλής έξαρσης κρουσμάτων αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV, γρίπης και COVID-19, ενώ τα κρεβάτια στις παιδιατρικές ΜΕΘ είναι εξαιρετικά δυσεύρετα. "Υπάρχουν ακόμα και στους διαδρόμους αναπνευστήρες. Οι συνάδελφοι κάνουν τα αδύνατα δυνατά, αλλά η πίεση είναι πολύ μεγάλη", αναφέρει, προσθέτοντας πως και η βαρύτητα των παιδικών ιώσεων είναι φέτος μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες χρονιές.
Πολυήμερη νοσηλεία
"Είναι περισσότερες οι μέρες νοσηλείας που χρειάζεται το παιδί, εκεί είναι κυρίως το πρόβλημα: έχουμε έναν ιό όπως ο RSV που κρατάει το κρεβάτι πολλές μέρες και συχνά χρειάζεται τεχνικά μέσα νοσοκομείου, όπως μάσκα οξυγόνου", εξηγεί ο δρ Σίσκος και προσθέτει: "Αν ήταν ένας ιός που έκανε υψηλό πυρετό για τρεις μέρες και δεν χρειάζονταν οξυγόνο, δεν θα ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα. Οι νοσηλείες αφορούν κυρίως τον RSV, ενώ αρχίζει να ανεβαίνει και η γρίπη".
Ορισμένα περιστατικά έχουν πολύ βαριά εξέλιξη, ειδικά όταν ο γονιός αργεί να ζητήσει εξειδικευμένη βοήθεια ή γιατί το παιδί προσέλαβε μεγαλύτερο ιικό φορτίο. "Το ανοσοποιητικό του είναι πολύ ανώριμο και αργεί να κάνει αντισώματα, ώστε να αντιδράσει. Στις 3 - 4 μέρες που χρειάζονται για να γίνει αυτό, ο ιός έχει κάνει ζημιά, το παιδί έκανε πυρετικούς σπασμούς. Εκεί έχει ξεφύγει από το απλό ‘θα δώσω ένα αντιπυρετικό και θα περάσει’", λέει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα είναι εγγενές και αφορά την επάρκεια του συστήματος να καλύψει τις ανάγκες στη χώρα, ειδικά στον παιδιατρικό τομέα. "Πάντα υπήρχε ένα θέμα με τις παιδιατρικές, που ήταν στα όριά τους και τώρα που ήρθε ένα δυνατό χτύπημα τα βρήκαν δύσκολα. Η Κολωνία για παράδειγμα, με 1,2 εκατομμύριο πληθυσμό, έχει μόνο δύο νοσοκομεία αναφοράς - μια πλήρως εξοπλισμένη πανεπιστημιακή παιδιατρική κλινική εντός νοσοκομείου και ένα αμιγώς παιδιατρικό νοσοκομείο. Είναι πάρα πολύ λίγο. Πάντα υπήρχε θέμα πολύωρης αναμονής ως και 5 -7 ώρες".
Καλή εικόνα στις ΜΕΘ ενηλίκων
Στις ΜΕΘ ενηλίκων, η κατάσταση αυτόν τον χειμώνα θυμίζει ελάχιστα τους δύο προηγούμενους. "Υπάρχει πάλι έξαρση κορωνοϊού, αλλά και γρίπης, γιατί οι μάσκες καταργήθηκαν - εκτός από τα μέσα μεταφοράς και τα ιατρεία - και ο κόσμος σταμάτησε να προσέχει. Αλλά, οι επιπτώσεις δεν είναι το ίδιο τραγικές. Πολύ λιγότερη εντατική παρακολούθηση, πολύ λιγότερα οξυγόνα, πολύ πιο γρήγορα εξιτήρια», λέει ο δρ Σίσκος, περιγράφοντας μια εικόνα που πλησιάζει στην κανονικότητα.
Από τις 14 κλίνες εντατικής του Ευαγγελικού νοσοκομείου στο Μπέργκις Γκλάντμπαχ, όπου υπηρετεί ο ίδιος, μία ή δύο καταλαμβάνονται από ασθενείς με κορωνοϊό και άλλες τόσες με γρίπη, ενώ οι υπόλοιπες αφορούν τα συνήθη περιστατικά που έχει μια εντατική όταν δεν υπάρχει πανδημία: εμφράγματα, εγκεφαλικά, μεταχειρουργική υποστήριξη, τροχαία κ.ά.
"Τα προηγούμενα 2,5 χρόνια νοσηλεύαμε σταθερά 7 ή 8 COVID, ενώ στις περιόδους έξαρσης φτάναμε και 14 στα 14 κρεβάτια", θυμάται ο Έλληνας εντατικολόγος και προσθέτει: "Τώρα, όταν αρνητικοποιηθεί ο ασθενής, ανοίγεις την πόρτα και μπαίνεις κανονικά, δεν παρακολουθείς από το τζάμι και ντύνεσαι σαν το κρεμμύδι όταν χρειάζεται να μπεις. Κερδίζουμε πολύτιμο χρόνο", σημειώνει, για να προσθέσει πως η πίεση σήμερα είναι στο 1/10 των περιόδων έξαρσης.
Απαντώντας στο ερώτημα αρκετών, γιατί οι εντατικές ενηλίκων δεν βοηθούν τις παιδιατρικές, απορροφώντας κάποια περιστατικά τώρα που έχουν άδεια κρεβάτια, ο Δρ.Σίσκος διευκρινίζει πως η παιδιατρική ΜΕΘ είναι πολύ διαφορετική από την αυτή των ενηλίκων. "Το κρεβάτι εντατικής ενός μωρού είναι κάτι άλλο. Ακόμα και το παιδί μου να ήταν, δεν θα μπορούσα να το περιθάλψω. Για εμάς η Νεογνολογία και η Παιδιατρική Εντατική μοιάζουν με κινέζικα".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]