Οι τεκμηριωμένες, τακτικές αναλύσεις φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς που βρίσκονται στα νοσοκομεία, αυξάνουν την ασφάλεια της φαρμακευτικής θεραπείας στα ίδια τα νοσοκομεία. Το νοσοκομειακό φαρμακείο του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Hamburg-Eppendorf μπόρεσε τώρα να το αποδείξει αυτό σε μια σχετική  μελέτη.

Το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Hamburg-Eppendorf (UKE) διαθέτει εδώ και αρκετό καιρό ένα σύστημα κλειστού κυκλώματος για τη φαρμακευτική αγωγή. Τα δισκία και οι κάψουλες εξετάζονται ξεχωριστά για κάθε ασθενή

Εννέα φαρμακοποιοί θαλάμων στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Hamburg-Eppendorf κατέγραψαν και ανέλυσαν συστηματικά σε μια μελέτη όλες τις φαρμακευτικές παρεμβάσεις μιας εργάσιμης εβδομάδας στo εν λόγω νοσοκομείο. Πρόσφατα δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό "Frontiers in Pharmacology".

Κατά τη διαδικασία αυτή, έγιναν περισσότεροι από 5.000 έλεγχοι φαρμακευτικής αγωγής σε μία εργάσιμη εβδομάδα, οι οποίοι οδήγησαν σε περισσότερες από 1.300 συστάσεις για προσαρμογή της θεραπείας. Το ποσοστό αποδοχής από τους γιατρούς ήταν εξαιρετικά υψηλό: το 91,9% των συστάσεων εφαρμόστηκαν.

Τις περισσότερες φορές, οι προτάσεις των φαρμακοποιών αναφέρονταν στην ατομικά καταλληλότερη φαρμακευτική θεραπεία, η οποία περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την ένδειξη και τη μορφή του φαρμάκου. Ακολούθησαν αλλαγές στη δοσολογία. Περίπου το ένα τέταρτο των συστάσεων αφορούσε τη βελτιστοποίηση της αντιβιοτικής θεραπείας.

"Η μελέτη μπόρεσε να διευκρινίσει για πρώτη φορά ότι οι φαρμακοποιοί θαλάμου σε ένα νοσοκομείο με κλειστή διαδικασία διαχείρισης φαρμάκων, το λεγόμενο Closed Loop Medication Management (CLMM), συμβάλλουν μέσω δομημένων τακτικών αναλύσεων φαρμάκων στην έγκαιρη ανίχνευση και εξάλειψη των προβλημάτων που σχετίζονται με τα φάρμακα πριν φτάσουν στον ασθενή", εξήγησε η ιδιωτική λέκτορας Dr. Claudia Langebrake από το νοσοκομειακό φαρμακείο του UKE Αυτό θα αυξήσει την ποιότητα και την ασφάλεια της περίθαλψης των ασθενών.

Το CLMM καλύπτει ολόκληρη τη διαδικασία χορήγησης φαρμάκων, από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση έως τον έλεγχο και την έκδοση του φαρμάκου και την τεκμηριωμένη λήψη του φαρμάκου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα TRANSiTION : Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων με έμφαση στην Ογκολογία
Πλησιάζει η πρώτη καταληκτική ημερομηνία
Γιατί έχω αυξομειώσεις στο βάρος μου;