«Οι ελλείψεις φαρμάκων καθημερινής χρήσης έχουν αποκτήσει πλέον ενδημικά χαρακτηριστικά στη χώρα μας, ταλαιπωρώντας καθημερινά και οδηγώντας σε απόγνωση φαρμακοποιούς και ασθενείς», δηλώνει ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ανδρέας Ξανθός.
«Οι προειδοποιήσεις των γιατρών και των φαρμακοποιών εδώ και πάνω από έναν χρόνο δεν συγκίνησαν κανέναν», συνεχίζει. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί, όπως και στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, την ίδια αποτυχημένη συνταγή: δεν παρεμβαίνει έγκαιρα και δραστικά στην αγορά, επικαλείται τη διεθνή διάσταση του προβλήματος, και στη συνέχεια, όταν ξεφύγει τελείως η κατάσταση, αναγκάζεται να πάρει αποσπασματικά, ατελή και γι’ αυτό αναποτελεσματικά μέτρα, όπως π.χ. η καθυστερημένη και πλημμελής απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών».
«Δεν είναι ζήτημα διαχειριστικής ανεπάρκειας», συνεχίζει ο κ. Ξανθός. «Είναι ζήτημα νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας περί της δήθεν δυνατότητας της αγοράς να αυτορυθμίζεται χωρίς ισχυρή κρατική παρέμβαση. Αλλά είναι και ζήτημα επιρροής επιχειρηματικών συμφερόντων στον χώρο των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών, που κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα και καθ’ έξιν, διαθέτοντας στο εξωτερικό σκευάσματα σε πολύ υψηλότερες τιμές, τα οποία βεβαίως στερείται η εγχώρια αγορά. Ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης επαίρεται ότι έκλεισε 2 φαρμακαποθήκες που αρνήθηκαν τον έλεγχο. Με τις υπόλοιπες φαρμακαποθήκες τι γίνεται; Πότε θα ελεγχθούν; Ποια είναι τα πορίσματα των όποιων ελέγχων έχουν διενεργηθεί; Και το ΙΦΕΤ (η κρατική φαρμακαποθήκη, που οφείλει με εισαγωγές από το εξωτερικό να καλύπτει τις ανάγκες της χώρας με φάρμακα που είναι σε έλλειψη) τι ακριβώς κάνει μπροστά σε μια τέτοια πρωτοφανή ανεπάρκεια βασικών φαρμάκων; Ή μήπως "δεν προλαβαίνει" επειδή ασχολείται και το ίδιο (το ΙΦΕΤ) με παράνομες εξαγωγές φαρμάκων, όπως έχει καταγγελθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον εισαγγελέα;»
Και συνεχίζει η ανακοίνωση του τομεάρχη Υγείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Είναι προφανές ότι τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας είναι τραγικά ανεπαρκή, θέτοντας σε διακινδύνευση τη Δημόσια Υγεία. Η μόνη δραστική λύση σήμερα είναι η επ’ αόριστον απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σκευασμάτων που είναι σε συστηματική έλλειψη και ο real time έλεγχος των φαρμακαποθηκών από τον ΕΟΦ, η αυστηρή τήρηση της υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιρειών και των φαρμακαποθηκών για αποθέματα τρίμηνης διάρκειας, καθώς και η δημιουργία εθνικού αποθέματος σε ζωτικής σημασίας φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά, τα αναλγητικά, τα αντιφυματικά κ.λπ.».
Ο κ. Ξανθός καταλήγει: «Η πανδημία απέδειξε ότι η ελεύθερη αγορά δεν λειτουργεί σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης και ότι η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα που η πολιτεία μπορεί και πρέπει να εξασφαλίζει με ισχυρή κρατική παρέμβαση. Απέναντι στην οποία, όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει "αλλεργία". Η αλλαγή πορείας στα πολιτικά πράγματα είναι πλέον ζωτικής σημασίας και για… λόγους Δημόσιας Υγείας!»
Πηγές:
euro2day
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα βελτιώσω την ισορροπία μου
'Ένας στους 10 νέους πατέρες εμφανίζει επιλόχειο κατάθλιψη [μελέτη]
Άσκηση ετοιμότητας για πυρκαγιά στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"