Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα για τους Έλληνες και αυτό έχει αποτέλεσμα στην ψυχική τους υγεία. Η μετάβαση από τα μνημόνια, στην πανδημία και από τον κορωνοϊό στην ενεργειακή κρίση, έχει αυξήσει τον κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) "Health at a Glance", η Ελλάδα μας έχει τη δεύτερη υψηλότερη ευρωπαϊκή θέση στο ποσοστό του πληθυσμού της που διατρέχει κίνδυνο να εκδηλώσει κατάθλιψη.
Το ποσοστό, μάλιστα, σημείωσε σταθερή αύξηση κατά τη διάρκεια των ετών της πανδημίας, ξεκινώντας από 52% το 2020 και φτάνοντας στο 70% το 2021 και 2022. Με απλά λόγια, επτά στους δέκα ενηλίκους αντιμετώπισαν τον κίνδυνο να βιώσουν μία ισχυρή έκπτωση στην ψυχική τους υγεία.
Ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο κατάθλιψης
Ευρωπαϊκός Νότος
Όπως φαίνεται στον πιο πάνω πίνακα, η χώρα μας ακολουθεί, με μικρή διαφορά, την Πολωνία, η οποία έχει τη χειρότερη εικόνα μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ακολουθούμενη και ακολουθείται από τον Ευρωπαϊκό Νότο: Κύπρο, Πορτογαλία και Ιταλία... Από τον κανόνα εξαιρείται η Ισπανία, η οποία βρίσκεται στην 21η θέση, πολύ πιο χαμηλά από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Για όσους σπεύσουν να αποδώσουν την εικόνα σε γενετικά ή άλλα αίτια, τα στοιχεία δίνουν μία καθαρή απάντηση: οι άνεργοι έχουν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης από όσους εργάζονται, ενώ όσοι βιώνουν οικονομικές δυσκολίες, έχουν κατά 53% μεγαλύτερη πιθανότητα. Υπάρχει, πάντως, μία διαφορά στα δύο φύλα, με τις γυναίκες να κινδυνεύουν κατά 10% περισσότερο από τους άνδρες.
Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης, η καλή ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητα των ανθρώπων να ζουν υγιείς και παραγωγικές ζωές. Η έκπτωση της ψυχικής υγείας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων, συμβάλλοντας σε χειρότερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα, υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και χειρότερη σωματική υγεία.
Η πανδημία επιδείνωσε πολλούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την κακή ψυχική υγεία και αποδυνάμωσε πολλούς προστατευτικούς παράγοντες. Στις αρχές της πανδημίας, η ο επιπολασμός του άγχους και της κατάθλιψης διπλασιάστηκε σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Τα στοιχεία δείχνουν πως το πρώτο εξάμηνο του 2022, τα συμπτώματα κατάθλιψης ήταν χαμηλότερα από ό,τι κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας (2020 και 2021), αλλά παρέμειναν υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία. Το ποσοστό έφτασε το 20% και άνω κατά τη διάρκεια των κορυφών της πανδημίας του 2020 και του 2021 και μειώθηκε στο 16% τον Μάρτιο του 2022.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι