Αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αναμένεται τους επόμενους μήνες, ως μία προσπάθεια για μείωση των ελλείψεων σε φάρμακα. Στο μεταξύ, η Κομισιόν καλεί τα κράτη - μέλη να απέχουν από μεμονωμένα μέτρα και παίρνει πρωτοβουλίες απόσυρσής τους.
Τα παραπάνω επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, σε επιστολή της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία Στέλλας Κυριακίδου προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, με αφορμή πρόσφατη επιστολή του Έλληνα υπουργού προς την Κομισιόν.
Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, επίκειται μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας για τη βελτίωση της προσφοράς φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την αποφυγή ελλείψεων. Στπ πλαίσιο αυτό, έχει πραγματοποιηθεί μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ασφάλεια του εφοδιασμού, έπειτα από διαβούλευση με τη Φαρμακοβιομηχανία, τα κράτη - μέλη, επαγγελματίες Υγείας, την ακαδημαϊκή κοινότητα και εκπροσώπους ασθενών.
Όπως αναφέρει στην επιστολή της, τα πορίσματα του δομημένου διαλόγου θα επικαιροποιήσουν περαιτέρω τη μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας και ενδέχεται να καλύψουν τον καλύτερο συντονισμό για την παρακολούθηση, διαχείριση και αποφυγή ελλείψεων και ισχυρότερες υποχρεώσεις για προμήθεια, έγκαιρη κοινοποίηση ελλείψεων και αποσύρσεων, καθώς και ενισχυμένη διαφάνεια των αποθεμάτων.
Αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Κυριακίδου:
"Εξετάζοντας την παρούσα κατάσταση, έχουμε ένα συντονισμένο σύστημα παρακολούθησης και μηχανισμών μετριασμού της έλλειψης που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων προκλήσεων διαθεσιμότητας. Ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνεργάζεται με τις Εθνικές Αρμόδιες Αρχές, τη βιομηχανία και άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς με συνεργατικό τρόπο για την επίλυση των ελλείψεων. Αυτό περιλαμβάνει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του EMA και των Εθνικών Αρμόδιων Αρχών μέσω της ομάδας εργασίας του Ενιαίου Σημείου Επαφής.
Η συνεχής διαθεσιμότητα ασφαλών, αποτελεσματικών και οικονομικά προσιτών φαρμάκων για τους ασθενείς της ΕΕ είναι η βασική μου προτεραιότητα. Οι ασθενείς θα πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται τόσο σε συνθήκες κρίσης όσο και σε κανονικούς καιρούς. Ως εκ τούτου, ο στόχος μας είναι σαφής: να διασφαλίσουμε την πρόσβαση στα φάρμακα για όλους τους ασθενείς που έχουν ανάγκη και να αποφύγουμε οποιαδήποτε διαταραχή της αγοράς των φαρμάκων στην ΕΕ".
Η Ευρωπαία Επίτροπος επισημαίνει πως τα κράτη - μέλη πρέπει να απέχουν από τη λήψη εθνικών μέτρων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εσωτερική αγορά της ΕΕ και να εμποδίσουν την πρόσβαση σε φάρμακα όσων έχουν ανάγκη σε άλλα κράτη. "Από την άποψη αυτή, όποτε μας κοινοποιούνται μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν τέτοιο αντίκτυπο, η Επιτροπή ζητεί από το εν λόγω κράτος - μέλος να τα ανακαλέσει", υπογραμμίζει.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Περισσότερες μεταγγίσεις συνδέονται με χαμηλότερη θνητότητα στο εξάμηνο σε ασθενείς με αναιμία [μελέτη]
Ποια μυρωδικά μπορούν να βοηθήσουν με το αδυνάτισμα
Τα παραμύθια μαθαίνουν στα παιδιά υγιεινές συνήθειες ύπνου [μελέτη]