Όταν οι έφηβοι αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους και τη ζωή τους μπορεί πιθανόν να ωφελούν την καρδιά τους μακροπρόθεσμα, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι έφηβοι που γενικά ήταν ευτυχισμένοι αισιόδοξοι και αγαπητοί είχαν στα 20 και 30 τους χρόνια καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία έναντι παιδιών που δεν είχαν αυτού του επιπέδου την ευεξία.

Γενικά ηταν πιο πιθανό να διατηρούν υγιές βάρος και πίεση, σάκχαρο και χοληστερόλη.

Η έρευνα του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, έγινε σε 3.500 μαθητές γυμνασίου το 1990 που παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 20 χρόνια.

Στην έναρξη απάντησαν σε ερωτήσεις για 5 ψυχικά θέματα- ευτυχία, ελπίδα για το μέλλον, υψηλή αυτοεκτίμηση, το να αισθάνονται κοινωνικά αποδεκτοί και αγαπητοί.

Περισσότερο από το 55% των παιδιών δεν είχε κανένα ή είχε μόνο ένα από τα παραπάνω.

Όταν είχαν 4-5 από τα παραπάνω, οι πιθανότητες για καλή καρδιαγγειακή υγεία στην ηλικία των 30 ήταν περίπου 69% περισσότερες σε σχέση με τους συμμαθητές τους.

Η Qureshi δήλωσε ότι ο τρόπος που τα παιδιά αισθάνονται για τον εαυτό τους και τη ζωή τους μπορεί να επηρεάσει τις συμπεριφορές υγείας τους.

Είναι δύσκολο να ασκούνται και να τρώνε υγιεινά  σε τακτική βάση, αλλά αν νιώθουν καλά για τον εαυτό τους και το μέλλον αυτό είναι καλό κίνητρο, δήλωσε η ερευνήτρια.

Η έρευνα βρήκε ότι μικρός αριθμός συμμετεχόντων είχε καλή καρδιαγγειακή υγεία στην ηλικία των 30 -δηλαδή 12%.

Η ύπαρξη ψυχικών πόρων στην εφηβεία αύξανε αυτές τις πιθανότητες.

Οι γονείς μπορούν να στηρίξουν αυτά τα συναισθήματα, σημείωσαν οι ερευνητές.

Οσον αφορά τις οικογένειες, δήλωσε η Qureshi, το να  στηρίζουν την ευεξία των παιδιών μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να τρώνε όλοι μαζί και να ρωτούν τα παιδιά τους πώς είναι-πράγματα που μπορεί κάποιος να θεωρήσει δεδομένα.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Πηγές:
Journal of the American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας "Αγία Όλγα"
Άτομα με διαβήτη: Υψηλά ποσοστά ανικανοποίητων αναγκών σε φάρμακα ή φαρμακευτικά σκευάσματα και αναλώσιμα
Συναντήσεις στελεχών ΕΣΑμεΑ με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου