Κατά 3,5 μήνες νωρίτερα σημειώθηκε την τρέχουσα περίοδο η πρώτη κορύφωση του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης στην Ευρώπη, ενώ παρόμοια τάση καταγράφηκε και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το πρώτο peak της περιόδου 2022 - 2023 καταγράφηκε την εβδομάδα 18 έως 24 Δεκεμβρίου, όταν η περυσινή κορύφωση είχε συμβεί την εβδομάδα 7 έως 13 Μαρτίου.

Το γράφημα του ECDC, που ακολουθεί δείχνει καθαρά το πόσο πρώιμη ήταν η φετινή "επίσκεψη" των ιών της γρίπης στη Γηραιά Ήπειρο.

Τάσεις επιδημίας γρίπης ανά εβδομάδα στην Ευρώπη

Αύξηση στην Ελλάδα

Η ευρωπαϊκή τάση συμπίπτει με τα όσα σημειώθηκαν και στη χώρα μας. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είχαν δείξει ανοδική τάση στην Ελλάδα από τα μέσα του περασμένου μήνα, ενώ, στα μέσα Δεκεμβρίου, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Παρασκευής είχε κάνει λόγο για έξαρση των ιώσεων του αναπνευστικού.

Είναι ενδεικτικό πως την εβδομάδα 26 Δεκεμβρίου έως 1 Ιανουαρίου, είχε καταγραφεί στην Ελλάδα ρεκόρ επισκέψεων σε γιατρούς με "γριπώδη συνδρομή", δηλαδή: αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια).

Κατά την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, υπήρξε υποχώρηση των επισκέψεων σε γιατρούς και μείωση της θετικότητας των τεστ για γρίπη στην κοινότητα. Παρά την υποχώρηση, ωστόσο, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως "υψηλή", όπως προκύπτει από τον ακόλουθο χάρτη του ECDC.

Εικόνα της επιδημίας 

Οι ειδικοί του ECDC τονίζουν πως η θετικότητα στα τεστ γρίπης στην Ευρώπη ξεπέρασε το 10% την εβδομάδα 7 έως 13 Νοεμβρίου και πως η δραστηριότητα των ιών φαίνεται να υποχωρεί έπειτα από την πρώιμη έναρξής της.

Προειδοποιούν, ωστόσο, πως η μείωση μπορεί να απηχεί την εορταστική περίοδο, με τα λιγότερα τεστ και τις υποδηλώσεις των κρουσμάτων πανευρωπαϊκά.

Όπως εξηγούν, στις ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται μικτή κυκλοφορία ιών της γρίπης, με αυξανόμενη επίπτωση ιών τύπου Α (Η1Ν1)pdm09 και Β.

Πώς μεταδίδεται

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων.

Μεταδίδεται, επίσης, μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Οι ενήλικοι μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5 - 7 μέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Τα συμπτώματα αρχίζουν 1 - 4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2 - 7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]