Για άλλη μια φορά, οι εταιρείες βιοφαρμακευτικών προσέφεραν τεράστιες εκπτώσεις για να εξασφαλίσουν εθνική αποζημίωση στην Κίνα, με την ελπίδα ότι η ευρύτερη κάλυψη σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη φαρμακευτική αγορά μπορεί να αντισταθμίσει τις παραχωρήσεις τιμών.

Σε μια από τις μεγαλύτερες διαπραγματεύσεις για την τιμή των φαρμάκων στην Κίνα τα τελευταία χρόνια, 111 καινοτόμα φάρμακα σημείωσαν για πρώτη φορά θέση στον Εθνικό Κατάλογο Φαρμάκων Αποζημίωσης (NRDL) της χώρας μετά την προσφορά κατά μέσο όρο έκπτωσης 60,1%, ανακοινώθηκε την Τετάρτη από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της Κίνας.

Το φάρμακο upadacitinib για τις φλεγμονώδεις ασθένειες της AbbVie, η θεραπεία αναιμίας  Luspatercept της Bristol Myers Squibb, τα φάρμακα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας από τη Biogen και τη Novartis, η θεραπεία της στοματικής μυϊκής ατροφίας της σπονδυλικής στήλης risdiplam της Roche και η θεραπεία κληρονομικού αγγειοοιδήματος επόμενης γενιάς Lanadelumab της Takeda, είναι μεταξύ αυτών των 111 νέων. Ωστόσο, ορισμένα άλλα προϊόντα που παρακολουθήθηκαν στενά, συμπεριλαμβανομένου του στοματικού αντιικού της Pfizer για την COVID-19, Paxlovid, αποχώρησαν χωρίς συμφωνία με την κινεζική κυβέρνηση.

Πριν από τη δημοσίευση της πλήρους λίστας, η υπηρεσία παρακολούθησης ιατρικών δαπανών της Κίνας ανακοίνωσε στις 8 Ιανουαρίου ότι το Paxlovid δεν μπήκε στο εθνικό σύστημα ασφάλισης υγειονομικής περίθαλψης, επειδή η τιμή της Pfizer ήταν πολύ υψηλή.

Το αντι-ιικό σκεύασμα της Pfizer έχει μεγάλη ζήτηση από τότε που η Κίνα χαλάρωσε τα μέτρα κατά της COVID-19. Η Pfizer προηγουμένως μείωσε την τιμή στα 1.890 κινεζικά γιουάν (280 δολ.) ανά κουτί - το οποίο περιέχει θεραπεία πέντε ημερών - από 2.300 γιουάν. Ωστόσο, λόγω της περιορισμένης προσφοράς, οι Κινέζοι φέρεται να προμηθεύονται το φάρμακο - και τα υποτιθέμενα γενόσημα - από τη μαύρη αγορά σε τιμές έως και 50.000 γιουάν.

Το γεγονός ότι ορισμένοι ασθενείς είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλές τιμές για το Paxlovid, υποδηλώνει ότι η Pfizer πιθανότατα δεν θα κλονιστεί από την απώλεια της εθνικής κάλυψης. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου JP Morgan Healthcare την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, Ph.D., δήλωσε ότι ο τοπικός ανάδοχος Zhejiang Huahai Pharmaceutical αναμένεται να αρχίσει να παράγει Paxlovid τοπικά στην Κίνα το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Για να κερδίσει μια θέση στην αγορά της Κίνας, η Genuine μείωσε την τιμή του azvudine κατά 35,3% στα 11,58 γιουάν (1,72 δολ.) ανά δισκίο των 3 mg, σύμφωνα με την εταιρεία. Η αναφερόμενη ένδειξη του φαρμάκου είναι στην πραγματικότητα ο ιός HIV, αλλά η χρήση του για τον COVID - συνιστώμενη δόση σε πέντε δισκία του 1 mg την ημέρα για όχι περισσότερο από 14 ημέρες - θα καλύπτεται επίσης, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, η Pfizer δεν επέστρεψε με άδεια χέρια. Στη Νέα Υόρκη κέρδισε κάλυψη για το Palbociclib στον καρκίνο του μαστού με θετικό HR, αρνητικό HER2 μετά από χρόνια χωρίς εθνική αποζημίωση - και μετά το αντίπαλο φάρμακο Abemaciclib της Eli Lilly, πέρυσι έγινε ο πρώτος αναστολέας CDK4/6 που προσέφερε εθνική κάλυψη. Τα δύο νεότερα φάρμακα της Pfizer, ο αναστολέας ALK τρίτης γενιάς lorlatinib και ο αναστολέας JAK, abrocitinib, κέρδισαν επίσης θέσεις στο NRDL.

Πέρα από τον COVID, η νευροεπιστήμη βλέπει αυξημένο ανταγωνισμό μεταξύ των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών. Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, το Dimethyl fumarate της Biogen και το Οfatumumab της Novartis κέρδισαν αμφότερες τις λίστες NRDL.

Αφού το Nusinersen της Biogen έγραψε ιστορία πέρυσι ως το πρώτο υψηλής αξίας φάρμακο για σπάνιες ασθένειες που περιλαμβάνεται στο NRDL, η Roche ακολούθησε γρήγορα το παράδειγμα φέτος εξασφαλίζοντας κάλυψη για το ανταγωνιστικό φάρμακο risdiplam. Σύμφωνα με το κρατικό CCTV της Κίνας, το risdiplam έκλεισε μια συμφωνία στα 3.780 γιουάν (560 δολάρια) ανά φιάλη, περίπου 94% χαμηλότερη από την τιμή των 63.800 γιουάν (9.500 δολάρια) όταν εισήλθε στην κινεζική αγορά πέρυσι.

Στο μεταξύ, η AbbVie έλαβε για πρώτη φορά συμφωνίες για τον αναστολέα JAK, upadacitinib και το φάρμακο για τη λευχαιμία BCL-2 Venetoclax. Το upadacitinib έχει γίνει βασικός μοχλός ανάπτυξης στην AbbVie, καθώς η φαρμακευτική εταιρεία του Ιλινόις προετοιμάζεται για τα βιο-ομοειδή των ΗΠΑ με το Adalimumab.

Στη μάχη της ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου PD-1/L1, οι εταιρείες Big Pharma Merck & Co., Bristol Myers Squibb, Roche και AstraZeneca αυτή τη φορά απλώς δεν συμμετείχαν σε συνομιλίες τιμολόγησης, παρά το γεγονός ότι ήταν επιλέξιμες. Αυτοί οι ξένοι αναστολείς PD-1/L1 έχουν φαινομενικά βολευτεί με τις θέσεις τους στην αγορά τώρα χρόνια μετά τις αρχικές κινεζικές εγκρίσεις τους.

Άλλοι υπάρχοντες παίκτες PD-1/L1 στην Κίνα, όπως η BeiGene, η Junshi Biosciences, μια συνεργασία μεταξύ της Eli Lilly και της Innovent Biologics, και η Jiangsu Hengrui Pharma, επέκτεινε τις καλυμμένες ενδείξεις των προσφορών τους αυτή τη φορά. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας