Ερευνητές του CCR ανέπτυξαν καινοτόμο τρόπο χορήγησης φαρμάκων απευθείας στα καρκινικά κύτταρα επιτρέποντας την αντιμετώπιση του καρκίνου πιο αποτελεσματικά και με λιγότερες παρενέργειες. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cell Reports και προσφέρει νέα μέθοδο στην πρόληψη ορισμένων από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

Με έμπνευση από τη φύση, η ομάδα του Kumaran S. Ramamurthi, δημιούργησε τεχνικά σωματίδια σαν τους σπόρους βακτηρίων που μπορούν να στοχεύουν τον καρκίνο ενώ φέρουν φορτίο χημειοθεραπειας. Το προϊόν SSHEL αποτελείται από πορώδες γυάλινο σφαιρίδιο που περιβάλλεται από μια μεμβράνη και μια πρωτεϊνική επίστρωση διάστικτη με μόρια που στοχεύουν τον καρκίνο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλο ζώων HER2 θετικό καρκίνου ωοθηκών, που ορισμένες φορές αντιμετωπίζεται με το φάρμακο doxorubicin.

Φόρτωσαν doxorubicin σε SSHEL που σχεδιάστηκαν να χρησιμοποιούν πρωτείνες HER2 και το ενέχυσαν στους ποντικούς. Σε σύγκριση με την κύρια μέθοδο χορήγησης doxorubicin (doxorubicin κλεισμένο σε σφαίρα με βάση τα λιπαρά), τα SSHEL συρρίκνωσαν τους όγκους πιο αποτελεσματικά και με λιγότερες παρενέργειες.

Ο μηχανισμός του ίδιου καρκινικού κυττάρου εξασφάλισε  τον θάνατό του.

Αρχικός στόχος ήταν να φτάσουν οι επιστήμονες στον καρίνο και στη συνέχεια νας εργαστούν στην απελευθέρωση του φαρμάκου αλλά όταν τα SSHEL έφτασαν στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων κυκλοφόρησαν στην όξινη περιοχή του κυττάρου. Αυτό αποσταθεροποίησε το σωματιδιο και απελευθέρωσε το φορτίο doxorubicin. Η ομάδα επιβεβαίωσε τα ευρήματα σε μοντέλο ψαριού ζέβρα καρκίνου ωοθηκών. Με φωσφορίζοντες δείκτες παρακολούθησε τα SSHEL στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων και μέσα στα όξινα διαμερίσματα.

Ο Ramamurthi τονίζει ότι η σχετικότητα του SSHEL φτάνει πέρα από τον καρκίνο ωοθηκών και τη χορήγηση φαρμάκων χημειοθεραπείας.

Πηγές:
CCR

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα το 2024 [πίνακας]
44ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας
Στην Ελλάδα το φάρμακο για την παχυσαρκία - Στα 253,05 ευρώ η τιμή του