Το 1960, οι ΗΠΑ αποτελούσαν σχεδόν το 70% των παγκόσμιων δαπανών σε 'Ερευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α). Ποσοστό που μέχρι το 2020 είχε μειωθεί στο 30%. Από τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη δημόσια υγεία μέχρι την εθνική ασφάλεια και τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα, η Ε&Α διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία μιας χώρας, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε γωνιά της κοινωνίας,  είτε άμεσα είτε έμμεσα. 

Μαζί με τις δαπάνες Ε&Α, στις επενδύσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της προόδου και της καινοτομίας είναι μεταξύ άλλων, η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, η επιστημονική έρευνα και η δραστηριότητα  του επιχειρηματικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τα δεδομένα από τον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας του WIPO του ΟΗΕ. 

Τι ορίζει μια οικονομία καινοτόμο;

Η καινοτομία είναι εγγενώς δύσκολη να ποσοτικοποιηθεί, αλλά ο Παγκόσμιος Δείκτης Καινοτομίας είναι μια μακροχρόνια προσπάθεια να προσεγγιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Το πλαίσιο που χρησιμοποιήθηκε για τον δείκτη σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση, που αποτελείται από 81 δείκτες σε επτά κατηγορίες για τον υπολογισμό της βαθμολογίας μιας χώρας

7 Κατηγορίες  (Παραδείγματα δεικτών)

  1. Επιχειρηματική πολυπλοκότητα (Δαπάνες Ε&Α επιχειρήσεων, καθαρές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων).
  2. Εξειδίκευση της αγοράς (Μέγεθος του ΑΕΠ της οικονομίας, ένταση ανταγωνισμού στην τοπική αγορά).
  3. Υποδομή (Οδικοί άξονες, Νοσοκομεία, κατασκευή σχολείων, ενεργειακή απόδοση).
  4. Ανθρώπινο Κεφάλαιο & Έρευνα (Κρατική χρηματοδότηση ανά μαθητή, ποιότητα επιστημονικών και ερευνητικών ιδρυμάτων).
  5. Ιδρύματα (Πολιτική σταθερότητα και ασφάλεια, ευκολία έναρξης επιχείρησης).
  6. Δημιουργικό (Οι πιο πολύτιμες μάρκες, εφαρμογές βιομηχανικού σχεδιασμού, εφαρμογές εμπορικών σημάτων).
  7. Εκροές Γνώσης και Τεχνολογίας (Αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, δαπάνες για λογισμικό)

Οι 50 πιο καινοτόμες χώρες για το 2022

Η Ελβετία κατατάσσεται στην κορυφή⁠ για 12η συνεχή χρονιά - πάνω από τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και το Ισραήλ.

Για πολλούς, αυτό μπορεί να αποτελεί έκπληξη. Ωστόσο, οι κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας της χώρας θεωρούνται παγκόσμιας κλάσης και συμπληρώνονται από την ισχυρή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των πανεπιστημίων και της βιομηχανίας. Επιπλέον, η χώρα προσελκύει κορυφαία ταλέντα χάρη στην υψηλή ποιότητα ζωής που προσφέρει.

Στη δεύτερη θέση είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι η πρώτη χώρα που δαπανά σε Ε&Α πάνω από 700 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Παγκοσμίως, τέσσερις από τις πέντε κορυφαίες εταιρείες που δαπανούν τα περισσότερα κονδύλια για την Ε&Α βρίσκονται στην Αμερική: η Amazon (42,7 δισεκατομμύρια δολάρια), η Alphabet (27,6 δισεκατομμύρια δολάρια), η Microsoft (19,3 δισεκατομμύρια δολάρια) και η Apple (18,8 δισεκατομμύρια δολάρια).

Στη δεκάδα των πιο καινοτόμων χωρών περιλαμβάνονται και κράτη από την Ευρώπη, Σουηδία (3), του Ηνωμένου Βασιλείου (4) και της Ολλανδίας (5).

Πού βρίσκεται η Ελλάδα;

Στην 44η θέση βρίσκεται η Ελλάδα με σκορ 34.5, έναντι της πρώτης στην παγκόσμια κατάταξη Ελβετίας με σκορ  64.6 και της Χιλής που καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην κατάταξη με σκορ  34.0

Βόρεια Αμερική

Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην πρώτη θέση σε μια σειρά δεικτών, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας πανεπιστημίων-βιομηχανίας και της έντασης των άυλων περιουσιακών στοιχείων.

Δεύτερη θέση στην κατάταξη έχει ο Καναδάς (Παγκόσμια κατάταξη 15). Σε όλες τις χώρες, κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά τα μέτρα των κοινών επιχειρήσεων και των στρατηγικών συμμαχιών ανά δισεκατομμύριο δολάρια ΑΕΠ (PPP) και τον αριθμό των αποδεκτών κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου (VC) ανά δισεκατομμύριο δολάρια ΑΕΠ (PPP). Το 2021, οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε 752 συμφωνίες.

Ένα άλλο ενδιαφέρον παράδειγμα είναι η Ονδούρα. Η κινητήρια δύναμη της καινοτομίας στη χώρα είναι ένα νέο πείραμα οικονομικών ζωνών που ονομάζεται Ζώνες Οικονομικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης (ZEDEs).

Μέχρι σήμερα, αυτές οι ζώνες έχουν προσελκύσει περίπου ένα τέταρτο του δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ιδιωτικές επενδύσεις και έχουν δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Νότια Αμερική

Η Χιλή κατέχει την πρώτη θέση στην περιοχή, χάρη στον πολλά υποσχόμενο τεχνολογικό της τομέα. Μέχρι σήμερα, φιλοξενεί περίπου 8.000 εταιρείες τεχνολογίας. Μετά τη Χιλή ακολουθεί η Βραζιλία. 

Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία

Υψηλότερα στην κατάταξη στην περιοχή είναι το Ισραήλ, το οποίο μάλιστα είναι η μόνη χώρα παγκοσμίως που ξοδεύει πάνω από το 5% του ΑΕΠ σε Ε&Α. Συνολικά, είναι παγκόσμιος ηγέτης στις αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας και στις εξαγωγές υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Η Κύπρος ακολουθεί στη δεύτερη θέση, με την υποστήριξη της κρατικής χρηματοδότησης που επικεντρώνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ η Τουρκία βρίσκεται στην τέταρτη θέση.

Πηγές:
https://www.visualcapitalist.com/most-innovative-countries-2022/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών
175η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στους Φούρνους