Όσο περισσότερο περπατούν και ασκούνται τα παιδιά, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να προσβληθούν από αναπνευστικές λοιμώξεις. Η συσχέτιση αυτή φάνηκε σε μια πολωνική μελέτη που έλαβε υπόψη της μετρήσεις του αριθμού των βημάτων.
Για να διερευνήσει πώς η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει την ευαισθησία στις λοιμώξεις σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, μια ομάδα με επικεφαλής την Katarzyna Ostrzyżek-Przeździecka από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας στην Πολωνία τοποθέτησε σε 104 παιδιά από την περιοχή ένα βηματόμετρο. Τα παιδιά ήταν ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και επτά ετών και φορούσαν το βηματόμετρο συνεχώς για 40 ημέρες.
Επιπλέον, η ομάδα ρωτούσε καθημερινά τους γονείς των παιδιών για τα συμπτώματα των αναπνευστικών ασθενειών σε διάστημα 60 ημερών και κατέγραφε επίσης προηγούμενους εμβολιασμούς, αθλητικές δραστηριότητες, τον αριθμό των αδελφών και την πιθανή έκθεση σε καπνό και τρίχες ζώων.
Η μελέτη έδειξε σαφή συσχέτιση: για κάθε 1000 βήματα που έκαναν τα παιδιά, ο αριθμός των ημερών με αναπνευστικά συμπτώματα μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 4,1 κατά την περίοδο των 60 ημερών. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ostrzyżek-Przeździecka, το αναφέρουν στο περιοδικό "Pediatric Research". Επιπλέον, είχε ευνοϊκή επίδραση εάν τα παιδιά αθλούνταν τρεις ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα.
Ένα υψηλό επίπεδο δραστηριότητας στην αρχή της μελέτης συσχετίστηκε με συγκριτικά χαμηλό αριθμό ημερών με αναπνευστικές λοιμώξεις.
Έτσι, 47 παιδιά με χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας που έκαναν κατά μέσο όρο 5668 βήματα ημερησίως κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες της μελέτης εμφάνισαν συμπτώματα κρυολογήματος σε 947 ημέρες κατά τις επόμενες έξι εβδομάδες.
Για 47 παιδιά που έκαναν κατά μέσο όρο 9368 βήματα ημερησίως, ο συνολικός αριθμός ημερών με συμπτώματα ήταν 724. Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία συσχέτιση με την ευαισθησία στις λοιμώξεις στους άλλους παράγοντες που εξετάστηκαν, όπως ο αριθμός των αδελφών ή η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα των παιδιών προσχολικής ηλικίας θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Οι γονείς θα πρέπει, επομένως, να παρακινούν τα παιδιά τους να αθλούνται περισσότερο και να ασκούνται περισσότερο, συμβουλεύουν.
Ο λόγος για την προστατευτική επίδραση θα μπορούσε να είναι ότι η σωματική δραστηριότητα μειώνει τα επίπεδα των προφλεγμονωδών κυτταροκινών, οι οποίες σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή. Επιπλέον, μπορεί να παίζουν ρόλο τα εξωκυτταρικά κυστίδια που απελευθερώνονται από τους σκελετικούς μύες, τα οποία, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, μπορούν να διαμορφώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι ακριβείς μηχανισμοί θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω, αναφέρουν οι συγγραφείς.
Επισημαίνουν επίσης ότι η μελέτη είναι παρατηρησιακή και μπορεί να ανιχνεύσει συσχετίσεις αλλά όχι να αποδείξει αιτιώδεις σχέσεις.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών