Τίποτα δεν είναι καλύτερο από μια ζεστή σούπα τις κρύες ημέρες. Ειδικά αν είμαστε κρυωμένοι. Αλλά επειδή η κλασική κοτόσουπα - όσο και αν είναι πάντα σωστή επιλογή - μπορεί να γίνει λίγο βαρετή, έχουμε μερικές ιδέες για εναλλακτικές που θα είναι εξίσου θρεπτικές, ζεστές αλλά και πολύ νόστιμες.

Σούπα με καρότο και τζίντζερ

Υλικά:

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μέτριο κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους

2 κιλά καρότα, ψιλοκομμένα (με τη φλούδα)

4 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες

1 κουταλιά της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ

1 κ.γ. αλεσμένο κουρκουμά

6 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

2 κ.σ. μηλόξυδο

¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

Εκτέλεση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τα καρότα. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν ημιδιαφανή και τα καρότα να αρχίσουν να μαλακώνουν, περίπου 8 με 10 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο, το τζίντζερ και τον κουρκουμά και ανακατέψτε να ενωθούν. Μαγειρέψτε 1 με 2 λεπτά ακόμα.

Ρίξτε τον ζωμό, το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι και αφήστε να πάρει μια βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά, περίπου 25 με 30 λεπτά.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ για να ανακατέψετε τη σούπα μέχρι να γίνει εντελώς λεία.

Μεξικάνικη σούπα λαχανικών

Υλικά:

1 κ.σ. ελαιόλαδο

3 πιπεριές (οποιοδήποτε χρώμα), κομμένες σε κύβους

1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. ρίγανη

2 κ.σ. κύμινο

¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν

1 κονσέρβα ντομάτες σε κύβους

7 κούπες ζωμός λαχανικών

2 κονσέρβες μαύρα φασόλια, στραγγισμένα και ξεπλυμένα

1 κονσέρβα καλαμποκιού, στραγγισμένο και ξεπλυμένο

 

Εκτέλεση: Τοποθετήστε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ελαιόλαδο, την πιπεριά και το κόκκινο κρεμμύδι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν οι πιπεριές, 5 με 7 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο, ανακατέψτε και μαγειρέψτε για 1 λεπτό ακόμα. Προσθέστε ρίγανη, κύμινο και καγιέν.

Προσθέστε τις ντομάτες, το ζωμό λαχανικών, τα μαύρα φασόλια και το καλαμπόκι. Αφήστε να πάρει βράση, μειώστε τη φωτιά, σκεπάστε και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, για 20 με 30 λεπτά.

Λεμονάτη σούπα με γαλοπούλα

Υλικά:

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους

1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε κύβους

3 μέτρια καρότα, κομμένα σε ροδέλες

2 ματσάκια σέλινο, κομμένο σε φέτες

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

6 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου

2 φλιτζάνια μαγειρεμένη γαλοπούλα, χωρίς πέτσα, ψιλοκομμένη

Αλατοπίπερο

1 φλιτζάνι καστανό ρύζι

1 λεμόνι, το ξύσμα και τον χυμό του

 

Εκτέλεση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, την πατάτα, τα καρότα και το σέλινο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να μαλακώνουν, για 8 με 10 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο, ανακατέψτε και μαγειρέψτε για 1 λεπτό ακόμα.

Ρίξτε το ζωμό και αφήστε να σιγοβράσει. Προσθέστε τη γαλοπούλα, αλάτι, πιπέρι και το ρύζι. Σκεπάστε και αφήστε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, για περίπου 30 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά και ρίξτε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού λίγο πριν σερβίρετε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΛΙΚΑΡ: Κοινωνική δράση υλοποίησης δωρεάν καρδιολογικού ελέγχου
13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Οι ασθενείς και το αύριο της Υγείας
Συναγερμός για τη μικροβιακή αντοχή - Τι εντόπισε σε ελληνικά νοσοκομεία κλιμάκιο του ECDC