Ο μόνος τρόπος να μην κρυολογήσουμε αυτή την περίοδο είναι... να μην βγαίνουμε από το σπίτι. Εντάξει, ή να είμαστε εξαιρετικά τυχεροί. Αλλά για τους περισσότερους από εμάς που θα νιώσουμε τη μύτη μας να βουλώνει και τον λαιμό μας να πονά αυτές τις ημέρες, υπάρχουν κάποιες συμβουλές για να μην κάνουμε την κατάσταση χειρότερη.

Αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε όταν κολλάμε ένα κρυολόγημα.

Δεν το βάζουμε κάτω

Το κρυολόγημα έχει μία θεραπεία: Την ξεκούραση. Το να πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας καθημερινά, αγνοώντας (ή υπομένοντας) τα συμπτώματα δεν είναι και τόσο λειτουργικό. Και θα επιδεινώσει το κρύωμά μας και - αν ερχόμαστε σε επαφή με άλλο κόσμο - μας κάνει πολύ, πολύ μεταδοτικούς.

Αγνοούμε τα συμπτώματα της γρίπης

Ο πυρετός μπορεί να συμβεί και στο κρυολόγημα, αλλά επίσης γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τι είναι φυσιολογικό για τον οργανισμό σας και τι όχι. Η πολύ έντονη κούραση, οι σωματικοί πόνοι και η διάρροια είναι συμπτώματα που πρέπει να σας κάνουν να σκεφτείτε αν έχετε κολλήσει μια πιο σοβαρή γρίπη.

Δεν κοιμάστε αρκετά

Ακόμα και αν καθίσετε σπίτι για να γίνετε καλύτερα, ακόμα και αν πάρετε άδεια από τη δουλειά, αυτό δεν είναι δικαιολογία για να καθίσετε μέχρι αργά στον καναπέ και να βλέπετε ταινίες. Δυστυχώς, η ξεκούραση που χρειάζεται το κρύωμα για να περάσει είναι η ουσιαστική, αυτή με κλειστά μάτια και άφθονες ώρες.

Παίρνουμε αντιβίωση

Είναι τεράστιο λάθος, επειδή τα κρυώματα και η γρίπη προέρχονται από ιούς, ενώ η αντιβίωση σκοτώνει τα βακτήρια. Συνεπώς, όχι μόνο παίρνουμε ένα δυνατό φάρμακο χωρίς λόγο, κάνοντας άσκοπα το σώμα μας να χτίσει ανοχή στη δραστική του ουσία, αλλά μπορεί να αποκτήσουμε και επιπλέον ενοχλητικά συμπτώματα, όπως διάρροια.

Δεν πίνουμε πολύ νερό

Το νερό θα βοηθήσει τον λαιμό και τη μύτη μας να νιώσουν καλύτερα, αλλά θα βοηθήσει και ολόκληρο τον οργανισμό μας να νιώσει τονωμένος. Όταν είμαστε κρυωμένοι χάνουμε μεγάλες ποσότητες νερού, πράγμα που οδηγεί σε ακόμα πιο μειωμένα επίπεδα ενέργειας και πονοκεφάλους.

Δεν τρώμε αρκετά

Ναι, καταλαβαίνουμε ότι δεν κατεβαίνει εύκολα φαγητό όταν είμαστε άρρωστοι. Αλλά γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχει η κοτόσουπα, και οι σούπες γενικότερα. Το σώμα μας χρειάζεται θερμίδες και θρεπτικά συστατικά για να ενισχύσει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, άρα εμείς πρέπει να του τα παρέχουμε σταθερά.

Καπνίζουμε

Όσο καπνίζουμε, δεν μπορούμε να περιμένουμε τα συμπτώματα του κρυώματος να υποχωρήσουν γρήγορα. Το κάπνισμα αυξάνει τη φλεγμονή στους πνεύμονες και στον λαιμό, με αποτέλεσμα να νιώθουμε όλο το σύστημα πιο βουλωμένο από ποτέ.

Αγχωνόμαστε υπερβολικά

Το στρες αυξάνει κατακόρυφα τη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού, και αυτό θα επιδεινώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Επίσης το στρες αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ξαπλώστε αναπαυτικά, πιείτε πολλά υγρά και φάτε αρκετή σούπα και προσπαθήστε να μη σκέφτεστε κάτι πέρα από το ότι σε λίγες μέρες θα είστε πάλι καλά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο  7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας